Umjetninama spojila Hilandar i Osovicu

Dejan Jovičić
Umjetninama spojila Hilandar i Osovicu

SRBAC - Akademska slikarka Jelena Vušurović iz Cetinja naslikala je 17 umjetničkih radova tehnikom ulje na platnu sa motivom manastira Hilandar, koji će krasiti prostorije manastira Osovica.

Vušurovićeva, koja je već godinama umjetnički rukovodilac likovno-ekološke kolonije na Bardači, kaže da je ovo drugi ciklus slika koji je namijenjen pravoslavnoj svetinji kod Srpca, nakon što je prije dvije godine za potrebe manastira naslikala 14 portreta srpskih patrijarha.

- U Osovici je postojala dugogodišnja postavka fotografija srpskih patrijarha i manastira Hilandar koje sam odlučila prenijeti na slikarsko platno, a ideja je potekla od direktora srbačkog Centra za kulturu i sport Radovana Mitrakovića. Prvi ciklus slika sam stvarala u Bardači, a najnoviji na obali Save kod Srpca i veoma sam ponosna što sam imala čast da budem dio ovog projekta - rekla je Vušurovićeva.

Slikanje na temu Hilandara za nju je predstavljalo veliku odgovornost, jer je riječ o manastiru u koji žene ne mogu da odlaze, tako da se oslanjala samo na fotografije, a samim tim i na tuđa viđenja i doživljaje, što je, kako kaže, bilo veoma izazovno, ali su joj od koristi bile sugestije kompetentnih ljudi koji su boravili na Svetoj Gori.

- Tema mi nije strana, jer svaki akademski slikar mora da stekne široko znanje koje obuhvata veliki period od praistorije do savremene umjetnosti. Međutim, dosta se razlikuje od onoga što inače stvaram, jer uglavnom radim opsežne apstrakcije sa motivom bikova, a ovdje je u pitanju čisti realizam. Ali imala sam sav potreban mir i koncentraciju i kroz ovaj rad sam se duhovno nadogradila - rekla je Vušurovićeva.

A person painting a picture in a roomDescription automatically generated

Umjetnica izuzetnog talenta i znanja kaže da rado i često dolazi u Srbac i dodaje da joj je manastir Osovica prirastao srcu te će se rado uključiti i u druge projekte kojima može dati svoj doprinos ovoj lokalnoj zajednici i manastirskom kompleksu.

- Saradnja sa Osovicom je prerasla u nešto lično. Dosta putujem i često komentarišem da je ovaj manastir jedan od najljepših koji postoji i izražavam veliku zahvalnost arhimandritu Teofilu Dimitriću, igumanu manastira, što je dao izuzetan doprinos njegovoj obnovi. Sa prijateljima iz Crne Gore redovno tu dolazim i uvijek smo podjednako oduševljeni, kako ovom svetinjom, tako i dobrim ljudima koji žive u Srpcu - istakla je Vušurovićeva.

Izradu umjetničkih djela za manastir Osovica pomogli su brojni donatori iz Srpca i Banjaluke koji su snosili troškove materijala, boravka i rada crnogorske umjetnice.

Izložba

Izložba nastalih djela sa temom manastira Hilandar, koja će nositi naziv “ Sublimacija sinergije manastira Osovica” biće predstavljena javnosti 13. oktobra u Domu kulture “ Uglješa Kojadinović” u Srpcu u sklopu proslave krsne slave i Dana opštine Srbac. Početak izložbe je u 18 časova, a svečana akademija, na kojoj će biti dodijeljena najviša opštinska priznanja, planirana je u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana