Umjesto u svojim povratnici u Livanjskom kantonu, zimuju u tuđim kućama

Anita Janković
Umjesto u svojim povratnici u Livanjskom kantonu, zimuju u tuđim kućama

Banjaluka - Umjesto u svojim toplim domovima, srpski povratnici u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru još jednu zimu će dočekati u tuđim objektima, jer obnova i gradnja 70 kuća, koje su trebale da budu završene ovih dana, nije ni počela.

Gradnja kuća za prognane Srbe iz Livanjskog kantona trebalo je da krene početkom jeseni u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda - Saudijski razvojni fond (SAF), ali je do zastoja došlo zbog nesuglasica između Ministarstva finansija i trezora BiH i kreditora.

Prema riječima pomoćnika ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovana Grajića, problem je nastao jer kreditori izvođačima koji su obnovili dio kuća za povratnike u FBiH još nisu isplatili novac.

- Projekat je u fazi mirovanja i neće biti pokrenut dok izvođači ne naplate svoja potraživanja - pojasnio je Grajić.

Istakao je da kreditori nisu definisali razloge zbog čega novac nije isplaćen, te da Ministarstvo finansija BiH treba da riješi problem jer su oni potpisnici sporazuma sa SAF-om, a entitetska ministarstva ga samo sprovode.  

- Ovo je pokušaj da se kreditna sredstva prenesu na entitete, a ne na BiH, iako mi ne možemo preuzeti tu obavezu na sebe jer to nije predviđeno sporazumom. Sve stoji i čeka se da se Ministarstvo finansija BiH izjasni hoće li prihvatiti sporazum kako je ranije potpisan - rekao je Grajić i zaključio da je ovo izmišljen problem. 

Načelnik Drvara Goran Broćeta kaže da zbog prolongiranja roka obnove i gradnje kuća najviše ispaštaju povratnici, jer su primorani da žive kao podstanari ili u socijalnim stanovima koje im je obezbijedila opština.

- Ti stanovi nikada nisu obnavljani, a mnogi žive u svojim porodičnim kućama koje su devastirane - priča Broćeta.

Dodao je da zbog neusaglašavanja stavova Srbi povratnici u Drvaru žive veoma loše.

Obnova

U Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS kažu da je sprovedena procedura za obnovu kuća u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Glamoču, te da čekaju konačan ugovor kako bi izvođače uveli u posao.

- Nadamo se da će problem uskoro biti riješen i ukoliko bude obezbijeđen novac, svih 70 kuća bi trebalo da bude završeno do maja naredne godine - rekli su u ministarstvu i dodali da je vrijednost obnove kuća 1,8 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana