UKC RS najmodernija bolnica u jugoistočnoj Evropi

Milijana Latinović
UKC RS najmodernija bolnica u jugoistočnoj Evropi

Banjaluka - Rekonstrukcija i izgradnja Centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) pravi su put da ova zdravstvena ustanova postane jedna od najmodernijih u jugoistočnoj Evropi.

Ovim su riječima, na jučerašnjoj sjednici Savjetodavnog vijeća UKC RS, koje čine ugledni ljekari koji su  svoj radni vijek proveli na rukovodećim pozicijama u ovoj zdravstvenoj ustanovi, opisali trenutne aktivnosti na unapređenju uslova za liječenje pacijenata iz cijele RS.

Nakon sjednice, članovi vijeća su u prisustvu generalnog direktora UKC-a RS Mirka Stanetića, obišli gradilište i još jednom se na licu mjesta uvjerili u kvalitet radova.

- Vrijeme kada sam ja počinjao ovdje raditi, davne 1969. godine i ovo sada, ne može se porediti. Nismo imali osnovne stvari za rad, snalazili smo se svakako. Ovo sada je jedna velika bolnica, koja čini mi se ide "švajcarskim korakom" naprijed - istakao je predsjednik Savjetodavnog vijeća UKC RS Slobodan Janković.

Dodao je da je samo tokom prošle godine na UKC RS obavljeno više od milion laboratorijskih usluga.

Oduševljenje do sada završenim radovima nije krio ni primarijus Dimitrije Trišić.

-  Mogu samo reći da je ovo jedan grandiozan projekat i ova regija zaslužuje ovakav centar, koji će siguran sam biti jedinstven u jugoistočnoj Evropi - naglasio je Trišić.

Ljekari su imali priliku da vide i pokaznu sobu, moderno opremljenu sa svim potrebnim aparatima.

Stanetić je naglasio da je Savjetodavno vijeće UKC RS, koje čini 13 uglednih ljekara, jedan od kontrolnih mehanizama svih aktivnosti koje su u toku.

- Ovo su naši učitelji, oni zahvaljujući kojima smo i mi danas ovdje i red je da vide kako napredujemo dalje. Vrlo je važno da nam ukazuju na greške i probleme, koje oni kao iskusniji dobro prepoznaju, a koje mi u ovoj zanesenosti i svakodnevici možda i ne vidimo - rekao je Stanetić.

Kamen temeljac za izgradnju sjevernog krila UKC RS postavljen je 18. februara, a ugovorom je predviđeno da radovi budu završeni do sredine 2018. godine. Objekat  će biti površine 17.000 kvadratnih metara, a projekat vrijedan 83,99 miliona evra bez PDV-a finansira Vlada RS kreditom Evropske investicione banke.

Sjeverno krilo

U novom objektu sjevernog krila biće smještene moderne operacione sale, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i patologija.

Izgradnjom ovog objekta biće stvoreni uslovi da hirurške klinike, koje već dugo rade u veoma teškim uslovima, budu preseljene na zajedničku lokaciju na Paprikovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana