Udruživanje šansa za poljoprivrednike

Milijana Latinović
Udruživanje šansa za poljoprivrednike

Banjaluka - Udruživanje proizvođača je budućnost poljoprivrede i šansa za povećanje proizvodnje, kao i poboljšanje konkurentnosti na tržištu, a u Srpskoj trenutno djeluje 81 poslovno aktivna zadruga.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da iz godine u godinu obezbjeđuju podršku poslovnim aktivnostima poljoprivrednih zadruga.

- U toku je postupak donošenja inicijative za izmjenu Zakona o republičkim taksama kako bi se definisao poseban status poljoprivrednih zadruga - rekli su u ministarstvu.

Naglašavaju da su do kraja 2013. godine 32 novoosnovane zadruge pokretale poslovne aktivnosti.

- Analizom rezultata zadružne revizije za period od 2012. do 2014. godine utvrđeno je da je 47 odsto zadruga poslovalo sa dobitkom, 31 odsto sa gubitkom, dok 22 odsto zadruga nije imalo poslovnih aktivnosti - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da je tokom prošle godine odobreno i zapošljavanje 30 visokoobrazovanih kadrova u 28 poljoprivrednih zadruga kroz projekte sufinansiranja.

Primjer pozitivnog poslovanja je Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića, osnovana 2000. godine.

Zadruga trenutno broji 254 člana i 27 stalno zaposlenih, a djeluje na području Podgrmeča u opštinama Novi Grad, Prijedor i Krupa na Uni, odnosno u dolini rijeke Japre. Djelatnost zadruge obuhvata obnovu i razvoj poljoprivredne proizvodnje i primjenu koncepta integralnog ruralnog razvoja na prostoru Podgrmeča.

- Zahvaljujući zadružnim aktivnostima obnovili smo stočni fond i organizovali proizvodnju i otkup mlijeka kod svojih članova u 15 sela - rekla je direktor zadruge "Agrojapra" Nada Nešković-Railić.

Dodaje da, pored mlijeka kao osnovnog izvora prihoda, cilj zadruge jeste i podsticanje proizvodnje voća, prvenstveno jabuke i šljive.

- U tu svrhu izgradili smo zadružnu mini-sušaru u kojoj proizvodimo sušenu šljivu i čips od jabuke, kao i hladnjaču, a proizvodimo i bundevine sjemenke za zadružnu finalnu preradu hladno cijeđenog ulja - rekla je Nešković-Railić.

Ističe da je kapacitet pogona mini-uljare oko 10.000 litara, odnosno 40.000 flašica od 250 mililitara djevičanskog ulja od bundevinog sjemena, ili 30.000 litara suncokretovog ulja.   

Jedan od ciljeva "Agrojapre" jeste i podsticanje proizvodnje pšenice, raži i domaćeg kukuruza, a za vlastite potrebe izgradili su mini-vodenicu i zadružnu pekaru.

Iz Ministarstva poljoprivrede su istakli da je 18 zadruga bilo poplavljeno tokom prošlogodišnjih poplava, a ukupna šteta procijenjena je na 1,6 miliona KM. Sve zadruge evidentirane u registru štete od poplava imale su pravo na naknadu dijela štete u poljoprivredi iz Fonda solidarnosti.

Sajam

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbjeđuje podršku održavanju Sajma zadrugarstva u Donjim Agićima, kao tradicionalne manifestacije.

Pored izložbe zadružnih proizvoda, na ovogodišnjem, šestom po redu sajmu održan je i okrugli sto pod nazivom "Jačanje zadružnih kapaciteta, horizontalno i vertikalno udruživanje i organizovanje".

Podrška od ministarstva

2013. godine 397.800 KM

2014. godine 373.547 KM

2015. godine 450.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana