Udruženje žena Srbac: Domaći specijaliteti i ručni radovi mame građane

D. J.
Udruženje žena Srbac: Domaći specijaliteti i ručni radovi mame građane

SRBAC - Sokovi, kolači, pekmezi, čajevi, melemi i ostali proizvodi iz domaće kuhinje, uz unikatne odjevne predmete, ukrasne čaše i flaše, igračke za djecu i slično, koje su pripremile vrijedne srbačke domaćice, izloženi su u centru grada svakim radnim danom od osam do 13 časova.

Na njihovom prodajnom štandu građani mogu besplatno isprobati sve domaće specijalitete, a primaju i narudžbe za izradu zimnice, ajvara i drugih proizvoda. Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kaže da su bogatom ponudom domaćih proizvoda i ručnih radova željele sugrađanima približiti svoj rad koji je za kratko vrijeme postao prepoznatljiv u opštini.

- Uradile smo dosta toga od početka godine, kada smo osnovale udruženje. Objedinile smo svoje radove, uradile logotip i etikete koji se nalaze na svim našim proizvodima i tako zajednički nastupamo na tržištu. Organizovale smo akciju sadnje cvijeća u novom gradskom parku, a ušle smo i u projekat proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja u sklopu programa USAID-a. Imamo svoju oglednu parcelu i sadimo bilje od kojeg ćemo praviti čajeve - rekla je Smiljanićeva.

Do sada je u udruženje učlanjeno više od 50 srbačkih žena koje se bave izradom odjevnih i ukrasnih predmeta i etno-suvenira, pripremom jela, heklanjem, pletenjem, vezenjem i slično, a ovaj broj se stalno povećava.

- Dosta toga imamo u planu. Planiramo učešće na domaćim i međunarodnim sajmovima, a želja nam je da u Srpcu organizujemo festival na kome bi srbačka omladina prezentovala svoje talente poput pjevanja, plesa i slično, a mi bismo tom prilikom predstavili naše proizvode - rekla je Smiljanićeva.

 

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana