Udruženje žena “Borike”: Talentom i radom ispunile misiju

S. M.
Udruženje žena “Borike”: Talentom i radom ispunile misiju

ROGATICA - Uz dosta truda i bespoštednog rada Udruženje žena “Borike” je u najvećem dijelu ostvarilo svoj cilj, istakla je predsjednica udruženja Ivana Planojević.

Podsjetila je da je udruženje “Borike” osnovano u novembru 2017. i pokriva područje istoimene mjesne zajednice sa 18 sela i 55 zaseoka.

- Cilj je bio da uz promociju ženskog stvaralaštva boričkog kraja poboljšamo socio-ekonomski položaj žena, ali i popravimo izgled naših sela - istakla je Planojevićeva.

Naglašava da su u proteklom periodu realizovali lokalne, ali i šire projekte.

- Kroz njih smo, prije svega, prezentovali ručne i druge radove naših vrijednih članica i uopšte žena sa boričkog platoa uglavnom domaćica koje su u dosta domaćinstava i glavni nosioci poljoprivrednih radova od sjetve do žetve, odnosno, u boričkom primjeru, od sjetve do vađenja i skladištenja krompira - ističe Planojevićeva.

Prošle godine zahvaljujući razumijevanju načelnika Rogatice Milorada Jagodića dobili su prostorije u adaptiranoj zgradi stare osnovne škole na Borikama.

- One nam služe za radionicu naših članica, ali i za etno-sobu, koja je u neku ruku naš mini-etno muzej u kojem su na jednom mjestu izloženi stari predmeti naših majki i baka. Uz stare predmete, od kojih neki datiraju iz prvih godina prošlog vijeka, tu je i dosta izloženih papa, čarapa, prsluka, kapica za djecu i odrasle, ali i šivenih jastučića, kecelja, prslučića, posteljina i drugih predmeta koje su izradile vrijedne i talentovane članice - priča Planojevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana