Udruženje Snop iz Rogatice: Ljekovito bilje smanjuje siromaštvo

S. M.
Udruženje Snop iz Rogatice: Ljekovito bilje smanjuje siromaštvo

Rogatica - Udruženje žena "Snop" iz rogatičkog sela Gučevo dobilo je destilator eteričnih ulja, zahvaljujući kojem će njegovi članovi moći da se posvete uzgoju i preredi ljekovitog bilja i obezbijediti izvor novca.

Prema riječima predsjednika Udruženja žena "Snop" Slađane Ujić destilator je nabavljen posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao podrška smanjenju siromaštva žena na selu. Riječ je o destilatoru za proizvodnju ulja od samoniklog bilja, kao što su smrekova boba, borove iglice, maslačak i druge ljekovite biljke, kojima obiluje područje na obroncima Romanije i Devetaka. Vrijednost opreme je 20.000 maraka, a 80 odsto novca je obezbijeđeno iz kredita Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, dok je preostalih 20 odsto izdvojeno iz budžeta opštine Rogatica. Destilator će biti instalisan uz objekat napuštene zgrade osnovne škole u Podgaju.

- Zahvaljujući ovoj opremi i urađenom u ranijim projektima nadamo se snažnijem uticaju na smanjenje siromaštva žena u selima gučevskog kraja, ali i cijele opštine, pa i gornjodrinske i sarajevsko-romanijske regije - rekla je Ujićeva i objasnila da prvenstveno misli na žene koje će imati šansu da sakupljajući ljekobilje i uzgajajući ga na svojim parcelama proizvedu eterično ulje.

Ujićeva je prvi dobitnik "Nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu" u BiH, koja se dodjeljuje ženama širom svijeta za kreativnost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana