Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Napredak” iz Rogatice: Sve manje stanovnika, ali više beba

Sreten Mitrović
Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Napredak” iz Rogatice: Sve manje stanovnika, ali više beba

ROGATICA - Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Napredak” iz Rogatice iz godine u godinu ima sve više članova, iako je iz opštine u druga, veća mjesta, prije svega radi većih mogućnosti za školovanje djece i lakšeg zapošljavanja, otišao znatan broj stanovnika.

Istakao je to predsjednik “Napretka” Siniša Perković, navodeći primjer da je krajem 2020. u ovom udruženju bilo šest porodica više u odnosu na godinu ranije.

- Naše udruženje, koje je osnovano prije više od 13 godina, trenutno okuplja 94 porodice. Među njima je po jedna porodica sa desetoro, sedmoro i šestoro djece, 13 porodica sa petoro, dok ostale porodice imaju četvoro djece - navodi Perković. Interesantno je, naglašava on, to što uprkos smanjenju broja stanovnika raste broj novorođenih, što potvrđuje podatak da je još polovinom oktobra 2020. Rogatica dobila 100. novorođenče, dok je prethodnih godina taj broj beba bio i za petinu manji.

Na povećanje broja novorođenčadi i višečlanih porodica, smatra Perković, bez sumnje ima uticaja i pronatalitetna politika koju vodi opština, a koja nagrađuje svako novorođenče sa 500 maraka, snosi dio troškova za vantjelesnu oplodnju i na druge načine stimuliše rađanje.

- Tu politiku osjetilo je i naše udruženje. Od lokalne uprave, na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, dobili smo na korišćenje kancelariju za rad udruženja za koju ne plaćamo kiriju, grijanje, struju i ostale troškove. Uz to opština je omogućila da djeca članova našeg udruženja ne plaćaju upisnine za školovanje u ovdašnjem Srednjoškolskom centru i takse za dokumenta koja izdaju u opštinskoj administraciji. Nijedno dijete iz porodica sa četvoro i više djece ne plaća članarine kada je riječ o bilo kojoj grani sporta, osim karatea - ističe Perković i dodaje da zahvaljujući opštini i načelniku već tri godine dijele novogodišnje paketiće djeci do navršenih deset godina.

Međutim, dodaje Perković, kao i u mnogim drugim udruženjima i “Napredak” ima nemali broj problema koji mu stoje na putu ka još uspješnijem radu.

- Osnovni je što dosta naših članova nema riješeno stambeno pitanje. Uz to u znatnom dijelu porodica nije zaposlen nijedan član. Nadamo se da će nas opština uvrstiti u red stalnih budžetskih potrošača. To bi omogućilo da zaposlimo jedno lice koje bi se profesionalno brinulo o realizaciji ciljeva radi kojih je i osnovano udruženje, a to su u prvom redu poboljšanje položaja porodica, stimulisanje nataliteta i drugi načini pomoći članovima našeg udruženja - rekao je Perković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana