Udruženim snagama uredili okupljališta mladih

Dejan Jovičić
Udruženim snagama uredili okupljališta mladih

SRBAC - Volonteri iz osam opština i gradova Republike Srpske zasukali su rukave kako bi uredili popularna okupljališta mladih u svojim sredinama i uručili pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Akcija koja je nosi naziv “Formiraj lanac” istovremeno je održana u Gradišci, Laktašima, Srpcu, Mrkonjić Gradu, Derventi, Novom Gradu, Bijeljini i Rudom, a nosilac je bio Volonterski servis Republike Srpske.

Članovi lokalnih volonterskih servisa iz Gradiške i Mrkonjić Grada krečili su prostorije i uređivali prilaze svojim organizacijama koje posjećuje veliki broj mladih, a bolji prostor za igru i rekreaciju stvoren je za omladinu u Donjem Vodičevu kod Novog Grada gdje je uređeno fudbalsko igralište.

Volonteri iz Laktaša uredili su dvorište Centra za djecu, mlade i porodicu gdje su adaptirali zonu za realizaciju brojnih aktivnosti koje će se odvijati na otvorenom.

- Ovo je bilo moje prvo volontersko iskustvo i cijelo vrijeme me pratio poseban osjećaj da radimo nešto korisno za društvenu zajednicu. Nadam se da će mladi to prepoznati i radujem se novim akcijama – rekao je Mihajlo Pašić iz Laktaša.

Sara Stojanović iz Lokalnog volonterskog servisa iz Bijeljine kaže da su u njihovom gradu organizovali edukativnu radionicu o volontiranju sa ciljem uključivanja mladih iz marginalizovanih grupa, odnosno iz romskih zajednica.

- Dugo se nismo okupljali zbog pandemije tako da je ova radionica bila pravo osvježenje. Koncept je bio odlično zamišljen, a učešće naših prijatelja Roma potvrdilo je još jednom da su različitosti potpuno pogrešan društveni pojam – rekla je Sara čija organizacija djeluje u sklopu Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”.

Na sličan način okupili su se i volonteri iz Dervente koji su kroz akciju “Volonterske staze” dijelili letke sa informacijama o volontiranju kako bi privukli što veći broj mladih koji bi se društveno angažovali.

Direktor Volonterskog servisa RS Tanja Šnjegota kaže da je zbog pandemije virusa korona ova tradicionalna akcija održana skromnije nego inače, a organizovana je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih.

- Prezadovoljni smo rezultatima jer smo i pored skromnih sredstava sa kojima smo raspolagali uspjeli obezbijediti neophodan materijal za sve akcije. Pomoć nam je najviše pružilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta i nadam se da ćemo iduće godine okupiti još veći broj lokalnih volonterskih servisa – rekla je Šnjegota, koja je nedavno izabrana za novog direktoricu Volonterskog servisa.

Sjedište ove organizacije je prebačeno u Srbac, a radom Volonterskog servisa upravlja srbačko udruženje građana “C.E.Z.A.R.” koje je u sklopu akcije uredilo omladinski park. Volonteri ove organizacije su iskrčili teren i ofarbali klupe i teretanu na otvorenom, a uz pomoć donatora uskoro će nabaviti nove sadržaje za dječije igralište.

- Namjera nam je da parku vratimo stari sjaj jer su nepoznati počinioci u više navrata oštećivali sprave i igračke. Na isti način ćemo urediti i gradski park. Nedavno je opština Srbac na ovim lokacijama postavila video-nadzor pa se nadam da će ove oaze zelenila u budućnosti biti sačuvane – rekla je Šnjegota koja rukovodi i radom udruženja “C.E.Z.A.R.”.

Paketi

Mladi iz Lokalnog volonterskog servisa Rudo, koji djeluje kroz Savjet mladih, sproveli su akciju “Formiraj lanac” kroz humanitarni rad. Oni su pripremili i podijelili pakete školske opreme za djecu iz 32 višečlane porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana