Učesnici 12. međunarodnog MTB maratona prošli i Rogaticu

Sreten Mitrović
Učesnici 12. međunarodnog MTB maratona prošli i Rogaticu

ROGATICA - Učesnici 12. međunarodnog MTB maratona – biciklom kroz Srbiju i Republike Srpsku koji su na put dug više stotina kilometara pošli iz Kraljeva u nedjelju, 23.juna, na kraju petog od predviđenih 10 dana u grupama iz Višegrada, stigli su u Rogaticu i u njoj prenoćili.

Radi se o sportsko-turističkoj manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija  turističkih i kulturnih potencijala krajeva kroz koje prolaze njeni učesnici.

U  Republiku Srpsku se juče ušlo na prelazu Vardište, došlo do Višegrada, gdje su posjećene poznate kulturno-istorijeke znamenitosti, a onda otišlo u Stari Brod, u kome je, na granici opština Rogatica i Višegrad, podignut monumentalni spomen kompleks u znak sjećanja na preko 6000 stradalih Srba, najvećim dijelom staraca, žena i djece u proljeće ratne 1942. godine, koje su ustaše zloglasne „Crne ligije“ i njihove pristaše iz okolnih muslimanskih sela, uništile uglavnom tupim predmetima ili natjerale u talase tada nabujale Drine. 

Ovom prilikom učesnici maratona položili su vijence na spomen-obilježje, a zatim je upriličen parastos i čas istorije.

"Za većinu nas iz Srbije, zločin u Starom Brodu je nešto novo što smo prvi put čuli", reče Nenad Premović iz Kraljeva, jedan od glavnih organizatora maratona, uz napomenu „a mogu zamisliti kakvo saznanje su dobili naši i gosti ovogodišnjeg maratona iz Slovenije, Austrije i drugih zemalja iz okruženja“. 

Iz Starog Broda, učesnici maratona, nastavili su put makadamom prema Borikama.

Bio je to svojevrstan podvig za većinu učesnika, jer je trebalo preći skoro 7 kilometara veoma teškog brdovitog masiva Starogorskih stijena, a  nigdje vode i prilike za odmor. 

A onda, preko Borika i lijeske, gdje su maratonci imali priliku da vide i endemsko drvo mečije lijeske koje već više od pola vijeka odolijeva zubu vremena.

Radi se o „staroj“ lijesci, koja broji preko 450, i mladom drvetu sa oko  200 godina.

"Sve je ovo prelijepo i opravdava cilj cijelog maratona. U Rogaticu smo došli sinoć, ovdje uglavnom prenoćili a danas oko 10 časova, ispraćeni od više desetina Rogačana, posebno ljubitelja biciklizma, nastavili put Sokoca. Ne ide se utabanim stazama i asfaltom, nego obilazno preko Pavičine kule i Guždelja u rogatičkoj opštini, Kusača, Preljubovića, zatim u Knežinu, pa onda vraćanje preko Turkovića do Sokoca, stazom dugom 56 kilometara" rekao je Nenad Premović.

Nakon Sokoca, maratonci idu u Pale, a zatim put Jahorine,gdje treba da se stigne 2. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana