Učenik Đorđe Ćaćić krči put bit-boksu u Rogatici: Svirkom bez instrumenata tjera na ples

Sreten Mitrović
Učenik Đorđe Ćaćić krči put bit-boksu u Rogatici: Svirkom bez instrumenata tjera na ples

Rogatica - Đak prvog razreda Srednjoškolskog centra "27. januar" u Rogatici Đorđe Ćaćić posjeduje neobičan talenat da muzicirajući bez instrumenata publici razgali srca i tako mnoge od njih natjera na ples.

Ljubav prema bit-boksu, odnosno imitiranju zvukova ustima, rodila se još kada je prvi put slučajno čuo na televiziji ovu neobičnu tehniku sviranja. Od tada nije mogao da zamisli dan bez ovog hobija i usavršavanja u muziciranju, a vremenom je naučio da oponaša veći broj instrumenata.

- Počeo sam spontano za svoju dušu, a poslije i među vršnjacima na ulici i školi. Njihove reakcije su bile veoma pozitivne, što mi je bio podstrek da se nastavim baviti bit-boksom - kazao je Ćaćić.

Među otežavajućim okolnostima je bilo to što se bit-boksom ne bavi niko u Rogatici, pa je Ćaćić morao da bude samouk. Na zahtjev svojih vršnjaka prvo je počeo da učestvuje u školskim priredbama, ali talenat ovog tinejdžera nije ostavio ravnodušnim ni starije sugrađane, pa odnedavno uljepšava i kulturno-zabavne manifestacije.

Nastupajući nedavno na godišnjem koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Sretenje" Ćaćić je iznenadio gledaoce u punoj Sportskoj dvorani. Slušali su ga pomno, pomalo u čudu i nevjerici, pitajući se da se ipak negdje iza paravana ne kriju svirači. Kad je okončao performans, uslijedio je dugotrajan aplauz.

- Odvažio sam se i izašao na scenu, a njihova reakcija je bila iznad mojih očekivanja. To mi je ulilo samopouzdanje, pa sam odlučio da još više vježbam. Za to mi ne trebaju nikakvi posebni uslovi, dovoljno je da sam raspoložen i eto treninga - rekao je Ćaćić.

Sve se svodi, dodaje on, na proizvodnji zvukova pomoću usta, zuba, nosa i grla, pri čemu važnu ulogu imaju prsti i tehnika udisaja i izdisaja vazduha.

Nastavnik muzičkog u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Rogatici Mirjana Alempić-Kušić kaže da se ranije nije susretala sa ovom vrstom muzike.

- To je, po svemu sudeći, novi muzički pravac koji posebno među mladima ima perspektivu - kazala je Alempić-Kušić.

Porodica

Iako ima tek 16 godina, Đorđe Ćaćić nosi veliki teret odgovornosti, ali to ga ne sprečava da bude dobar učenik. On, njegova majka Daliborka i sestre Anđela (19) i Andrea (18), koje su takođe talentovane, žive kao podstanari.

Anđela je talenat prema slikanju iskoristila kako bi šminkala i uljepšavala svoje sugrađanke, dok je Andrea naklonjena književnosti i pisanju pjesama. Bez oca, koji je preminuo 2010. godine, Đorđe je jedina muška glava u porodici. Njihova majka radi kao higijeničar, a cjelokupni prihod ove porodice je njena skromna plata od 400 maraka. 

Đorđevi savjeti za bit-boks

- primjenljiv je kod svih vrsta muzike, a najbolji izražaj se dobija kod brzog ritma - roka i hip-hopa

- kod harmonike i narodnih pjesama bit-boks je teško primjenljiv zbog sporijeg ritma

- dobar izvođač bit-boksa može da imitira više vrsta zvukova, od bubnjeva, preko trube, svih vrsta gitara, viole i violončela

- posebno dobro se kombinuje sa usnom harmonikom

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana