Učenici za inkluzivnu evropsku budućnost

R. Đ.
Učenici za inkluzivnu evropsku budućnost

Foča - Srednjoškolski centar Foča, zajedno sa Srednjom mješovitom školom "17. septembar" iz Žabljaka, narednih 12 mjeseci, u okviru prekograničnog programa BiH - Crna Gora, realizovaće projekat "Radeći zajedno za inkluzivnu evropsku budućnost".

Projekat predstavlja nastavak saradnje ove dvije škole, a finansira ga Evropska unija sa 182.055 evra, od čega će BiH pripasti 93.750 evra. Planirano je da u fočanskom SŠC-u budu rekonstruisane prostorije potrebne za projektne aktivnosti.

- Biće adaptiran mali školski amfiteatar koji će biti multifunkcionalna prostorija potrebna za realizaciju projekta. Planirana je i nabavka nove računarske, audio i video-opreme, interaktivne table i drugih nastavnih sredstva koja će biti potrebna za planirani festival nauke i sporta - rekla je član projektnog tima Srednjoškolskog centra Foča Marijana Ostović.

Ona je dodala da će biti organizovano šest prekograničnih posjeta, od kojih će tri biti održane u Foči, a tri u Žabljaku.

- Osim ovih aktivnosti, planirana je i likovna kolonija u Foči i škola fotografije u Žabljaku, nakon čega će biti upriličena zajednička izložba slika i fotografija svih učenika. Na kraju će biti održana dva festivala sporta i nauke u okviru kojih će biti organizovane radionice o inkluziji - dodala je Ostovićeva.

Očekivani ishod projekta, u kojem će učestvovati 290 učenika, jeste povećanje kulturno-obrazovnih i sportskih događaja, putovanje mladih u prekograničnom pojasu, učešće djece sa posebnim potrebama u projektnim aktivnostima, te povećanje svijesti o zajedničkim prirodnim i kulturnim resursima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana