Učenici održali lekciju preduzetnicima

Anita Janković
Učenici održali lekciju preduzetnicima

Banjaluka - Klima-uređaji od otpadnog materijala, ručno rađeni nakit, domaći kolači, sokovi, voće sušeno na solarni pogon, samo su dio onoga što su izradili kreativni đaci srednjih tehničkih škola širom BiH.

Sve ovo moglo se vidjeti na Sajmu učeničkog preduzetništva koji je juče održan u banjalučkoj Tehničkoj školi gdje je 350 učenika predstavilo 60 preduzeća iz 14 gradova RS i FBiH, a u goste su došli i đaci iz Dalja u Hrvatskoj. 

Pokazavši veliku volju i želju da rade, đaci su posjetiocima predstavili biznis planove nudeći im svoje proizvode i usluge. Najveća gužva bila je ispred štanda kompanije "Dabl-ej" učenika Srednje mješovite škole iz Maglaja koji su od otpadnih materijala izradili klima-uređaje.

- Klimu smo izradili od stare kante od "jupola" koju smo obložili stiroporom i ubacili flaše sa zaleđenom vodom. Postavili smo mali ventilator od starog računara, spojili ga na struju i napravili cijev kroz koju struji hladan vazduh - pojašnjava učenica Emina Hodžić dodajući da su prednosti ove klime jeftina izrada i mala potrošnja struje.   

Učenica Srednje škole "Nikola Tesla" Nataša Marić iz Kotor Varoša i njene kolege predstavili su kompaniju "Snjeet and drdž" koja se bavi proizvodnjom i sušenjem organskog voća pomoću solarnog dehidratora koji su sami osmislili.

- Sušimo razno voće poput jabuka, datula, grožđa, marelica, smokava, šljiva... Dugo nam je trebalo da osmislimo ideju, ali uz pomoć našeg razrednika Đure Krčića uspjeli smo da je realizujemo - rekla je Marićeva i dodala da mnogi planiraju da se u budućnosti nastave baviti ovim poslom.

Mješovita srednja stručna škola iz Tešnja predstavila se proizvodnjom kolača, kompota i voćnih sokova. 

- Koristimo isključivo domaće proizvode sa voćnjaka iz BiH, i tu vidimo svoju prednost - kaže učenik Ahmed Begović.

Direktor Tehničke škole Banjaluka Kristina Mrđa rekla je da su đaci uradili ozbiljne projekte, od izrade biznis plana do samog finalnog proizvoda. Poručila je da đaci ne samo da imaju razvijenu svijest o stvaranju nove vrijednosti nego pretvaraju materijale u resurse.

Projekt menadžer norveškog Programa učeničkog preduzetništva Bjorn Rajte kaže da je ovo prilika mladima da pokažu šta su napravili sa svojim poslovnim idejama.

- Ovdje je mnogo talentovanih mladih ljudi, a važno je da se vlasti za to pobrinu i podrže ovakve sajmove - rekao je Rajte.

Organizatori sajma su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i norveški Program učeničkog preduzetništva. 

Takmičenje

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić ističe da je sajam takmičarskog karaktera te da će se ocjenjivati najbolji poslovni plan, proizvod ili usluga, kao i najljepši štand.

- Ovo je sjajna prilika za promociju inovatorstva i kreativnosti đaka. Nadam se da će sajam inspirisati osnovce na upis tehničkih zanimanja jer nam tog kadra i te kako nedostaje na tržištu rada - rekao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana