Učenici njeguju ljepote svetosavlja

Milijana Latinović
Učenici njeguju ljepote svetosavlja

Banjaluka - Nekada bi na ognjištu goreo plamičak tek dovoljan da veliku porodicu održi u životu u ledenoj prašumi istorije.

Ovim je riječima učenik sedmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine Vojislav Durmanović opisao porodicu kao ognjište koje se nikada ne gasi i osvojio prvu nagradu na literarnom konkursu "Svetosavlje i naše doba" u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i nauke Srbije, a pravo učešća imali su osnovci i srednjoškolci iz Srbije i Srpske, ali i mališani predškolskog uzrasta.

Pišući o porodici opisao je istorijska dešavanja i seobe naroda, koji se, koliko god daleko bio prognan sa svojih vjekovnih ognjišta, iznova vraćao. Inspiraciju pronalazi u djelima Žila Verna, koji mu je uzor u književnosti.

- Ideju koja se spontano rodi treba umeti iskazati rečima, a recept za dobar sastav svakako je čitanje - rekao je Durmanović, koji se nadmetao sa 690 "malih pisaca".

Iz književnog pera ovog osnovca rodilo se još mnogo literarnih radova, koji su mu donijeli nagrade, ali mu je ova, kako kaže, posebna. Ponos i uzbuđenje nisu krili ni njegovi roditelji, Maja i Slobodan, koji su posebno zahvalni nastavnici Mirjani Lazarević, koja mu je bila mentor.

- Bez obzira na njegov talenat i ljubav prema književnosti, nastavnica Lazarević je uložila mnogo truda i ova nagrada je i njena velika zasluga - kazala je majka Maja Durmanović.

Za učenicu prvog razreda Srednjoškolskog centra "Aleksa Šantić" iz Nevesinja Milicu Radovanović ljubav i pažnja njenih roditelja bili su misao vodilja u trenutku kada je odlučila da napiše pjesmu koja joj je donijela prvu nagradu. U kategoriji 242 rada učenika srednjih škola Miličina pjesma "Brižni pogled mojih roditelja" odnijela je pobjedu.

- I mrzim onu suzu izdajicu, što ruši mit o mojoj snazi, a tako mi toplo i milo u srcu dok pogled vaš brižni prati me i mazi - napisala je Radovanovićeva u pjesmi posvećenoj roditeljima i dodala da se sve životne niti mogu pokidati, a neraskidiva je samo ona što djecu za roditelje veže.

Uz mnogo ljubavi i roditeljske pažnje kaže nije joj bilo teško napisati pjesmu. Priča da je osjećanja prenosila na papir, a stihovi su se nizali kao biseri, jedan za drugim.

- Iako je konkurencija bila velika, u meni je tinjao tračak nade da će možda moja pjesma zaslužiti jednu od nagrada i to se desilo - ispričala je Radovanovićeva.

Dodala je da ovo nije prvi put da svojim literarnim radovima osvaja nagrade, a učešće na konkursu "Svetosavlje i naše doba" za nju je velika čast. Ljubav prema poeziji rodila se čitajući stihove Desanke Maksimović.

Direktor Srednjoškolskog centra iz Nevesinja Vukan Bratić kaže da je cijela škola ponosna na Milicu, koja je ovom nagradom školu predstavila u najboljem svjetlu.

Završna svečanost ovog 24. konkursa "Svetosavlje i naše doba" održana je 14. maja u Novom Sadu. Za sve nagrađene i pohvaljene učesnike konkursa i za članove žirija organizovano je pokloničko putovanje u manastire Svetih arhangela u Kovilju i Vaskrsenja Hristova u Kaću.

Likovni radovi

Osim učenika koji su pisali literarne radove sa temom porodica, nagrađeni su i đaci koji su svojim crtežima prikazali šta za njih predstavlja porodica.

Među 4.520 likovnih radova u kategoriji viših razreda osnovnih škola treću nagradu osvojila je učenica sedmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Vlasenice Anđela Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana