Učenici Medicinske škole ukazali na borbu protiv dijabetesa

Srna
Foto: srna

DOBOJ - Oko 50 učenika dobojske Medicinske škole danas je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa organizovano prošetalo Parkom narodnih heroja i mjerilo glukozu u krvi građanima, kako bi skrenuli pažnju na zaštitu zdravlja oboljelih od dijabetesa, a sugrađane podstakli da brinu o svom zdravlju.

Član sekcije Crvenog krsta Medicinske škole Anastasija Bjelanović rekla je novinarima da su prethodno izvršili preventivno mjerenje glukoze u krvi kod stotinu učenika ove škole, zadovoljna što nisu pronađene indikacije koje bi uputile na ovo oboljenja.

Ona je navela da se danas glukoza u krvi mjeri građanima na platou preko puta dobojskog parka, i da se cijela akcija sprovodi zajedno sa lokalnim Udruženjem dijabetičara "Dijabeta".

Predstavnik "Dijabete" Inga Marković rekla je da je ovogodišnja ideja da po 10 građana u 10 gradova BiH prošeta po jedan kilometar kao simbolični podsjetnik na stotinu godina od kao je pronađen insulin koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata i koristi za liječenje šećerne bolesti.

Ona je upozorila da je preventivna akcijom mjerenja glukoze organizovana i s obzirom da ga veliki broj građana nije bio u prilici izmjeriti usljed okolnosti sa virusom korona. "U Udruženju smo oformili i sekciju roditelja i djece oboljelih od dijabetesa s obzirom da se svake godine povećava broj oboljele djece od dijebetesa tip jedan, a o tipu dva i da ne govorimo", izjavila je Markovićeva.

S obzirom da su djeca prioritet, ona je ukazala i na dato obećanje gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića da će podržati konstantnu nabavku mjerača glukoze u krvi, i time najmlađim sugrađanima olakšati život i borbi protiv ovog oboljenja.

Markovićeva je ukazala na podatke Doma zdravlja Doboj iz 2016. godine prema kojima je na području ove regije bilo oko 3.500 oboljelih od dijabetesa i ocijenila da je taj broj danas daleko veći, negdje oko 6.000, s obzirom da je praksa pokazala da je virus korona bio okidač za mnoge dodatne bolesti kod lica koja su ga preležala.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenule su Međunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana