Učenica iz Vlasenice osvojila bronzu na geografskoj Balkanijadi: Globus Ljeposavin najbolji drug

Milijana Latinović
Učenica iz Vlasenice osvojila bronzu na geografskoj Balkanijadi: Globus Ljeposavin najbolji drug

Vlasenica - Čim sam počela da učim nazive kontinenata, zemalja, rijeka i planina, globus je postao moj najbolji drug, a ljubav prema geografiji, posebno kosmosu, inspiracija za svaki novi dan u životu.

Ovim riječima je gimnazijalka iz Vlasenice Ljeposava Plakalović počela priču o nedavno održanoj Internacionalnoj geografskoj Balkanijadi, sa koje je donijela bronzanu medalju.

Balkanijada, na kojoj je učestvovalo 40 učenika, održana je u Radaljskoj Banji kod Malog Zvornika u Srbiji. Učešćem vlaseničkih gimnazijalaca, prvi put su se na ovakvom takmičenju predstavili srednjoškolci iz RS.

- Geografija je moj omiljeni predmet, pa čak i kada imam najviše gradiva da naučim, ja se odmaram uz geografske karte - rekla je Plakalovićeva, koja je završila prvi razred gimnazije u Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić".

Ona je dodala da je konkurencija na takmičenju bila jaka, te da je posebno raduje to što je njen tim predstavljao Srpsku na takmičenju na kojem su znanje odmjerili đaci iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Slovenija, Grčke i Mađarske.

- Takmičenje, koje je organizovano u tri nivoa, pisani test, zatim terenski rad i multimedijalni test, održano je na engleskom jeziku. To mi je bio dodatni izazov i veoma sam ponosna zbog postignutog uspjeha - kazala je Plakalovićeva. Dodaje da je za takmičenje iz geografije potrebno znanje, ali i mnogo ljubavi i svakodnevnog rada.

- Pripremali smo se svaki drugi dan u školi, učili pojmove, vježbali engleski i potajno se nadali medaljama - rekla je ona.

Kaže da joj je jedno od zanimljivijih pitanja bilo ono sa slikom Indije i vjetra (zimskog monsuna), a zadatak je bio da pogode o kojem vjetru je riječ i kakvo vrijeme donosi.

- Volim da proučavam geografiju mog zavičaja, Evrope, a iz nekog neobjašnjivog razloga privlači me Japan - dodala je.

Geografe iz Vlasenice je na takmičenje poveo profesor Dragan Ilić, a medalja koja je zasijala oko vrata Plakalovićeve dokaz je da je njegov trud urodio plodom.

- Ponosan sam na cijeli tim, koji su, pored Ljeposave, činili i učenici Miloš Mijić, Strahinja Lukić i Filip Stjepanović. Žao mi je samo što nemamo finansijskih mogućnosti da ovi talentovani đaci svoja znanja pokažu i na geografskoj Olimpijadi u Pekingu - rekao je Ilić.

Dodaje da im je za odlazak na Balkanijadu pomogla opština Vlasenica i kolektiv škole sakupivši novac za put. Zahvaljujući postignutim rezultatima, mladi geografi iz Vlasenice pozvani su da učestvuju na Trećoj geografskoj Balkanijadi koja se održava dogodine u Sloveniji.

Balkanijada

Najviše predstavnika na geografskoj Balkanijadi, koja je održana od 24. do 30. juna u Srbiji, imala je niška Gimnazija "Bora Stanković".

Apsolutni pobjednik Balkanijade je niški gimnazijalac Aleksandar Tasić. Pobjednici Druge geografske Balkanijade pripremaju se za Geografsku olimpijadu koja će ove godine biti održana u Pekingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana