Ubla otvorila njedra ljubiteljima prirode

Ratomir Mijanović
Ubla otvorila njedra ljubiteljima prirode

Trebinje - Bajkovita priroda, svjež vazduh i uređeno izletište obasjano hercegovačkim suncem, na samo dvadesetak kilometara od Trebinja prema Herceg Novom, privukli su prve posjetioce na zubačka Ubla.

Ovo jedino trebinjsko planinsko izletište, koje je godinama bilo zapušteno, poslije mnogo vremena otvorilo je svoja njedra ljubiteljima prirode. Među njima je bilo i više od 50 članova Džudo kluba Leotar koji su u ovom prirodnom ambijentu polagali ispite za nove pojaseve.

Ovom aktivnošću počela je realizacija plana Gradske uprave da se svakog vikenda na trebinjskom izletištu okupljaju članovi sportskih kolektiva i drugi građani kako bi bio promovisan zdrav život i druženje u prirodi, ali i turistički potencijali koje pružaju Ubla.

Osim džudista u čarima ovog izletišta uživali su i mladi košarkaši Svislajon Leotara koji su nedjeljni trening u sportskoj dvorani zamijenili treniranjem u prirodi, gdje su igrali basket na improvizovanom terenu. Košarkaši su poručili da su na ovaj način željeli da podrže novu inicijativu Gradske uprave koja je za svaku pohvalu.

Poslije nekoliko utakmica basketa na tek postavljenom košu, sportisti su u pratnji članova Planinarskog društva "Vučji zub" uživali u šetnji planinskim stazama.

- Saznali smo zanimljive informacije o orjenskom masivu. Bilo nam je lijepo. Ubla su prava oaza prirodne ljepote. Sigurno ćemo ponovo doći - rekli su uglas košarkaši Svislajon Leotara.

Druženja na Ublima će trajati cijelog jula i avgusta, uz podršku Gradske uprave, članova Planinarskog društva "Vučji zub", ali i volontera Crvenog krsta koji su se uključili u promociju zdravog života i turističkih potencijala. Organizovanje druženja na Ublima pomažu i "Hidroelektrane na Trebišnjici" koje obezbjeđuju besplatan prevoz, ali i vatrogasci koji su očistili okolne livade. Na Ublima je otvorena i prodavnica u kojoj se mogu kupiti osnovne namirnice. Veći broj posjetilaca na Ublima se očekuje naredne nedjelje, 16. jula, kada će biti održan Etno-ekološki festival na kom će nastupiti i Kulturno-umjetničko društvo "Alat Svislajon".

Pjesma će se prolamati Ublima i prvog vikenda u avgustu kada će biti održano saborovanje naroda RS i Crne Gore na koje bi trebalo da pristigne više hiljada posjetilaca.

Festival

Iz Gradske uprave je saopšteno da Etno-ekološki festival, koji će biti održan 16. jula, počinje u devet časova, kada će domaći proizvođači na štandovima izložiti hranu, ljekovito bilje, ručne radove, te suvenire. U okviru festivala biće održana kotlićijada i roštiljada. Od 11 časova predviđen je kulturno-zabavni program uz nastupe folkloraša i mladih guslara. Organizatori pozivaju građane da dođu u što većem broju da uživaju u druženju u prirodi. Zainteresovani mogu da se prijave na kontakt telefon 065/627-702.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana