U Zvorniku na dualnom obrazovanju 54 učenika Tehničkog školskog centra

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK - U kompaniji „Alumina" iz Zvornika 54 učenika Tehničkog školskog centra u ovoj školskoj godini pohađa časove praktične nastave, saopštila je danas Služba za odnose s javnošću ove kompanije.

Praktičnu nastavu izučavaju učenici druge i treće godine, smjer električari, bravari, obrađivači metala rezanjem i varioci, koji dva, odnosno tri dana, provode u fabričkim pogonima „Alumine" radeći na poslovima koji ih očekuju nakon završetka školovanja.

U menadžmentu kompanije kažu da je veoma važna dobra komunikacija između privrede i obrazovnih ustanova, te da je „Alumina", kao društveno odgovorna kompanija prepoznala važnost ulaganja u mlade kadrove.

Direktor Održavanja u kompaniji „Alumina" Slaviša Milić kaže da resursi ove kompanije i ljudski potencijali mogu dosta pomoći učenicima u sticanju potrebnog znanja.

„Ovdje imaju sve što im treba i što mogu da nauče, vide i praktično urade", navodi Milić i napominje da su vidljivi rezultati kod učenika iz praktičnog dijela nastave.

Milić ističe da učenici imaju dobre uslove dok su na praktičnoj nastavi i da uz izvrsne „Aluminine" majstore stiču znanja i dragocjeno iskustvo.

„Naš cilj je da se kroz saradnju sa Tehničkim školskim centrom, ali i drugim obrazovnim ustanovama, edukuju i namjenski školuju kadrovi, koji će biti potrebni ovoj fabrici, a posebno se to odnosi na zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada", kaže Milić.

Direktor Tehničkog školskog centra u Zvorniku Goran Grujić ističe da je saradnja sa kompanijom „Alumina" od višestrukog značaja za ovu obrazovnu ustanovu i njene učenike.

„Tehnički školski centar i ove, kao i prethodnih godina, izražava zahvalnost kompaniji žAluminaž zbog velike predusretljivosti koju pokazuje u pogledu održavanja dijela praktične nastave naših učenika u svojim pogonima", navodi Grujić.

On kaže da je Tehnički školski centar, zahvaljujući ovoj saradnji, obezbijedio kvalitetnu praksu, odnosno dualno obrazovanje za učenike, dok je „Alumina" pokazala da je i dalje jedan od kolektiva sa velikom društvenom odgovornošću.

Grujić ističe da je od ključne važnosti za sve učenike tehničkih zanimanja da praktična znanja iz svoje struke stiču u realnom proizvodnom okruženju, dodajući da između 80 i 90 učenika Tehničkog školskog centra praktičnu nastavu pohađa u ovdašnjim privrednim kolektivima.

Marko Savić, odličan učenik treće godine i budući varilac, kaže da dolazi tri puta sedmično na praksu u „Aluminu" i da se u ovoj fabrici može mnogo toga saznati i praktično naučiti.

Mitar Zelenović i Nikola Todić, učenici treće godine - smjer obrađivač metala rezanjem, koji praktičnu nastavu izvode u mašinskoj radionici, kažu da vole ovaj poziv, jer je zanimljiv.

„Svoju budućnost vidimo na ovim prostorima, voljeli bi da se nakon završenog školovanja zaposlimo u ovoj fabrici", poručila su ova dva buduća metalostrugara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana