U Trnjaku služena molitva za poginule u prethodnim ratovima

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- U selu Trnjak u federalnoj opštini Odžak služena je molitva za mještane poginule u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Molitva je služena u kapeli posvećenoj Svetom apostolu Pavlu u prisustvu mještana i stanovnika porijeklom iz tog mjesta raseljenih širom svijeta.

Sa ovog područja u Drugom svjetskom ratu poginulo je 601 lice, a u Odbrambeno-otadžbinskom ratu četiri borca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović rekao je da je srpski narod u ovom kraju u više navrata preživio velike strahote i stradanja i da je važno da sve institucije daju doprinos njihovom opstanku na tom prostoru.

Varadinović je rekao da je organizator današnje molitve građevinskom odboru za izgradnju kapele posvećene Svetom apostolu Pavlu.

On je podsjetio da se u selu Trnjak svake godine 7. decembra služi parastos za stradale borce kome prisustvuju i predstavnici opštine Šamac.

Savo Vujičić, član Organizacionog odbora za izgradnju kapele i autor knjige "Trnjak", rekao je da ovo peti susret mještana i dijaspore tog mjesta te da je dužnost svih da se sjećaju svojih predaka i žrtava koje su dali da bi se danas živjelo u slobodi.

On je dodao da je za novosagrađenu spomen-crkvu kapelu do sada utrošeno 60.000 KM, ne računajući brojne dobrovoljne akcije mještana.

On je naglasio da su izgradnju kapele pomogli opština Šamac, mještani Trnjaka i Donje Dubice koji žive u inostranstvu, ali i okolnih opština, te donatori iz sva tri naroda sa tog područja.

Gradnja kapele je počela u novembru 2017. godine, a inicijativa je potekla od Savjeta mjesne zajednice Trnjak.

Selu Trnjak je prije proteklog rata imalo 82 domaćinstva, a danas oko deset.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana