U toku pripreme za prvu zvaničnu posjetu patrijarha srpskog Porfirija Doboju

Srna
U toku pripreme za prvu zvaničnu posjetu patrijarha srpskog Porfirija Doboju

DOBOJ- Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Doboju povodom slave grada - Preobraženja Gospodnjeg ima istorijski značaj za građane i ovu lokalnu zajednicu.

Jerinić je rekao novinarima da je ova posjeta velika stvar za Doboj i Republiku Srpsku, s obzirom na to da je posljednji patrijarh koji je bio u zvaničnoj posjeti gradu Doboju bio Gavrila Dožić 1938. godine, a prije njega patrijarh Varnava 1933. godine.

On je izrazio uvjerenje da će građani Doboja 18. i 19. avgusta u velikom broju dočekati patrijarha i učestvovati u obilježavanju velikog praznika.

Jerinić je rekao da su u toku pripreme, te da će u petak, 13. avgusta, biti održan sastanak sa Njegovim preosveštenstvom vladikom zvorničko-tuzlanskim Fotijem o detaljima posjete.

Prema njegovim riječima, obaveza grada je da bude dobar domaćin i da obezbijedi neophodnu logistiku.

Jerinić ističe da je u srijedu, 18. avgusta, nakon večernje službe u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, predviđen sastanak rukovodstva grada i patrijarha Porfirija.

U četvrtak, 19. avgusta, ud evet časova biće služena sveta liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon nje je planirana posjeta Spomen-kosturnici stradalim Srbima u dobojskom logoru u Prvom svjetskom ratu.

-Nakon toga predviđena je litija do zgrade Gradske uprave, gdje će patrijarh izvršiti obred rezanja slavskog kolača - naveo je Jerinić.

On kaže da će biti organizovan bogat prikladan kulturno-umjetnički program uz nastup etno-grupe "Iva" i Snježane Đurišić.

Jerinić kaže da je velika stvar za njega lično, ali i za Grad što će prva zvanična posjeta Republici Srpskoj Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija biti gradu Doboju, a povodom slave grada - Preobraženja Gospodnjeg.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana