U toku obnova pravoslavnog Hrama u Kaknju

SRNA
Foto: SRNA

KAKANj - Paroh kakanjski Dragiša Cvjetković izjavio je Srni da su u toku radovi na obnovi pravoslavne Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kaknju.

"Do sada izvedeni radovi obuhvatili su uklanjanje lamperije, postavljanje podne termoizolacije, instalaciju podnog grijanja, izlivanje estrih podloge i nabavku toplotne pumpe sistema vazduh-voda, čime je obezbijeđen ekonomski najisplativiji vlastiti izvor toplotne energije za grijanje hrama", rekao je Cvjetković.

Paroh kakanjski precizirao je da predstoje radovi na postavljanju keramičkih pločica, povezivanje toplotne pumpe sa sistemom podnog grijanja, te sanacija i krečenje zidova nakon uklanjanja lamperije.

Prema predračunu, prvobitno je planirano da vrijednost radova prve faze obnove iznosi 16.700 KM

"Osim sredstava iz prošle godine koja su osigurali Ministarstvo kulture Zeničko-dobojskog kantona i opštine Kakanj u iznosu od 4.500 KM, neophodna sredstva za finansiranje radova obnove našeg hrama u iznosu od oko 13.000 KM osigurana su za svega nekoliko dana donacijama komšija i prijatelja iz Kaknja, prilozima parohijana iz Kaknja, regije i dijaspore", naveo je Cvjetković.

Paroh kakanjski naglasio je da su veliku podršku projektu obnove hrama u Kaknju dali i izvođači koji su po minimalnim cijenama izvršili nabavku materijala i radove.

Naredna faza obnove je zamjena stolarije, što će koštati 18.900 KM, a očekuje se i podrška opštine.

"Nadamo se i vjerujemo da, uz Božiju pomoć i naše zajedništvo, bogougodno djelo koje smo započeli možemo uspješno i realizovati kako bismo u međusobnoj slozi i bratskoj ljubavi dostojanstveno proslavili jubilej - 100 godina postojanja našeg hrama", istakao je Cvjetković.

On je srdačno zahvalio svima koji pomažu obnovu hrama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana