U subotu akademija povodom pola vijeka od osveštanja Sabornog hrama

Srna
Foto: skrinšot

BRČKO- U subotu, 20. novembra, biće održana svečana akademija povodom pola vijeka od osveštanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u naselju Srpska varoš u Brčkom, najavili su danas predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i brčanskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta".

Svečana akademija biće održana u Kulturnom centru "Patrijarh srpski Pavle" sa početkom u 18.00 časova, a prethodiće joj večernje bogosluženje.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u nedjelju, 21. novembra, kada se obilježava Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.

Starješina Hrama Željko Matić rekao je na konferenciji za novinare da istorija srpske crkve u Brčkom datira, prema nekim izvorima, iz 15. vijeka.

"Ono što mi imamo napisano je da smo u 18. vijeku imali svoje hramove i bogomolje, ali kroz istoriju hramovi su rušeni, zidani su novi, dograđivani, renovirani. Kao što je život naše SPC zahtijevao, tako je i narod svoje hramove gradio", podsjetio je Matić.

Saradnik brčanske "Prosvjete" Vedrana Dragičević rekla je da će u programu ove akademije, koji je pripremila SPKD "Prosvjeta", učestvovati i Crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Brčkog i besjednik iz Banjaluke Aleksandar Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana