U Strmici održano 26. "Sijelo tromeđe"

Srna
U Strmici održano 26. "Sijelo tromeđe"

KNIN - U srpskom selu Strmica kod Knina, na tromeđi BiH, Dalmacije i Like, održano je 26. "Sijelo tromeđe" koje je okupilo brojne posjetioce iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Nikola Zorić iz Organizacionog odbora manifestacije rekao je Srni da je riječ o tradicionalnoj smotri narodnog stvaralaštva i očuvanju kulturne tradicije ojkanja i folklornih igara, koja svake godine okupi brojne umjetnike, narodne stvaraoce, ali i ljubitelje običaja i kulture naroda kraja.

Ovogodišnje sijelo pod nazivom "Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo, ljubavi velika" održano je u prisusustvu mnogobrojnih posjetilaca iz zemlje i regiona, ali najviše je bilo Strmičana koji žive daleko od rodne grude.

U kulturno-umjetničkom dijelu nastupili su brojni izvođači.

"Gosti na ovogodišnjoj manifestaciji došli su iz Kikinde, Bačkog Jarka, Drvara, Bosanskog Grahova, Splita, Polače, Kranja, Prijedora, Kostajnice, Korenice", naveo je Zorić.

Organizatori manifestacije su Kulturno-umjetničko udruženje "Strmica" i Zavičajno udruženje "Strmička parohija" iz Beograda.

Srpsko selo Strmica nadomak Knina prije rata imalo je 1.700 stanovnika, a danas ih je stotinjak, većinom starijih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana