U Srpcu uspješno traje škola gitare, violine i klavira: Klasici sve popularniji među đacima

Dejan Jovičić
U Srpcu uspješno traje škola gitare, violine i klavira: Klasici sve popularniji među đacima

SRBAC - Slušanje klasične muzike pozitivno utiče na odrastanje i psihofizički razvoj od najranije dobi, a ovom mišlju vodili su se u srbačkom Centru za kulturu i sport koji u saradnji sa Muzičkom školom “Vlado Milošević” iz Banjaluke organizuje školu gitare, violine i klavira za učenike.

Riječ je uglavnom o osnovcima koji se vode kao vanredni učenici muzičke škole, a sa njima rade profesorka gitare Saška Felštinski, violine Biljana Radulović i klavira Nevena Kežić.

Škola se održava već dvije godine, a popularnost muzičkih klasika među đacima raste pa su već stigla i priznanja na takmičenjima. Radulovićeva ističe da se časovi organizuju jednom sedmično, a na kraju godine đaci polažu razred.

- Djeca su veoma draga i vaspitana i među njima ima mnogo talentovanih - kaže ona.

Nikolina Semčešin iz Poveliča kaže da već godinu dana svira gitaru kod profesorke Saške Felštinski i za sada joj dobro ide.

- Naporno vježbam i trudim se da redovno dolazim na časove - rekla je Nikolina.

Direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković rekao je da će saradnja sa banjalučkim profesorkama biti nastavljena jer je novih polaznika sve više.

- U dogledno vrijeme pokušaćemo da to podignemo na još veći nivo i nabavimo dva nova instrumenta kako bi nam koncerti bili još sadržajniji - rekao je Mitraković.

Značaj klasične muzike za motorički i socioemocionalni razvoj djece prepoznali su i u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske koje je pokrenulo projekat “Muzika pripada svima” u okviru kojeg se održavaju koncerti za djecu sa posebnim potrebama iz pet opština i gradova u Srpskoj.

Prvi nastup u izvođenju dua viola “Duola”, kojeg čini bračni par Đorđe i Milica Milovanović iz Banjaluke, održan je nedavno u srbačkom udruženju “Izvor”.

- Riječ je o projektu u kojem želimo da ovu djecu stavimo u fokus naše umjetnosti i pokažemo da muzika zaista pripada svima i da nije rezervisana samo za pojedince i koncertne dvorane. Pored Srpca, ovakvi koncerti biće održani u Banjaluci, Derventi, Istočnom Sarajevu i Trebinju - rekla je Milica.

Pored klasične muzike, u svom repertoaru, na kojem predstavljaju mogućnosti viole kroz različite aranžmane, imaju i filmsku, pop i rok muziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana