U Srpcu stvaraju povoljniju klimu za privredne subjekte: Zaposlenost obara rekorde

Dejan Jovičić
U Srpcu stvaraju povoljniju klimu za privredne subjekte: Zaposlenost obara rekorde

SRBAC - U Srpcu je krajem prošlog mjeseca bilo zaposleno 2.850 radnika, što je za oko 500 više u odnosu na 2013. godinu, a kako bi taj broj iduće godine bio još veći, nadležni su odlučni u namjerama da stvore povoljniju klimu za privredne subjekte.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić istakao je da je na rast broja zaposlenih najviše uticalo proširenje poslovanja privrednih subjekata iz Srpca, kao i onih čije je sjedište u drugim lokalnim zajednicama, ali imaju svoje poslovne jedinice u Srpcu.

- Pokrivenost izvoza uvozom za prošlu godinu je bila veća za oko 115 do 120 odsto, a robna razmjena je iznosila oko 50 miliona KM. Da nije bilo pandemije virusa korona, ovi pokazatelji bi bili još bolji - rekao je Miholjčić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kazao je da će podsticaji za nova zapošljavanja u idućoj godini biti povećani sa 30.000 na 50.000 KM, što će biti dodatni motiv privrednicima da prime jedan broj nezaposlenih sa Biroa rada.

- Zahvaljujući republičkim programima koji su realizovani u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, proteklih godina uloženo je nekoliko stotina hiljada KM podsticaja za otvaranje novih radnih mjesta, što je takođe dalo doprinos da danas u Srpcu imamo najveći broj zaposlenih još od završetka rata - rekao je Dragosavljević.

On dodaje da će se uskoro pristupiti izradi regulacionog plana proširenja industrijske zone u Sitnešima, jer dva privredna subjekta koja djeluju na ovom lokalitetu planiraju da šire svoju djelatnost, a najavljene su slične privredne aktivnosti i u industrijskoj zoni Crnaja.

Dragosavljević je nedavno izabran za predsjednika novog Privrednog savjeta u Srpcu, koji će se sastajati najmanje jednom u tri mjeseca, kao savjetodavno tijelo koje daje mišljenje i preporuke, pokreće inicijative i odlučuje o pitanjima koja se odnose na stanje i razvoj privrede u Srpcu.

- Dvije trećine članova Savjeta čine privrednici, kako bi imali većinu prilikom glasanja i odlučivanja, a ostatak će činiti radnici lokalne uprave. Iz Privredne komore Republike Srpske izrazili su želju da jedan njihov predstavnik bude prisutan na ovim sjednicama kako bi našim privrednicima predstavili neke aktuelne programe i javne pozive - rekao je Dragosavljević.

Direktor kompanije “Perutnina Ptuj S” Povelič-Srbac Velibor Popović kaže da njihova firma trenutno zapošljava 269 radnika i da se broj konstantno povećava i pored negativnih posljedica pandemije virusa korona, a sve obaveze prema državi redovno se izmiruju.

- Spremni smo da iduće godine primimo još 30 novih radnika. Planiramo podići proizvodnju za 20 odsto i popraviti izvoz. Od toga će deset miliona KM otići za Crnu Goru, gdje već imamo potpisane ugovore - rekao je Popović, koji je na konstitutivnoj sjednici Privrednog savjeta opštine Srbac izabran za potpredsjednika.

Porez na nepokretnost

Mlađan Dragosavljević je rekao da visina stope poreza na nepokretnost u Srpcu iznosi 0,15 odsto, što je na nivou prethodnih godina i u skladu sa stopom koju primjenjuje većina lokalnih zajednica.

- Kada je riječ o kapacitetima u kojima se obavlja proizvodna djelatnost, visina stope iznosi 0,08 odsto i po tome smo povoljniji od nekih opština - kazao je Dragosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana