U Srpcu šiju maske umjesto stolnjaka i lutaka

Dejan Jovičić
U Srpcu šiju maske umjesto stolnjaka i lutaka

SRBAC - Brojni privredni subjekti iz srbačke opštine zbog epidemije virusa korona preorijentisali su svoju proizvodnju pa umjesto pamučnog i drugog rublja proizvode maske, a njihovim stopama krenule su i članice novoosnovanog Udruženja žena Srbac.

Tridesetak članica ovog udruženja, svoje šivaće mašine stavile se u funkciju proizvodnje zaštitne opreme za medicinske radnike, djecu i socijalno ugrožene, iako su do juče izrađivale isključivo stolnjake, čarape, priglavke, krpene lutke i druge unikatne radove.

Za nekoliko sedmica sašile su oko 420 zaštitnih maski i 30 medicinskih kapa a kako kažu, izrađivaće ih i dalje, sve dok budu trajale vanredne mjere.

- Stopirali smo najveći dio aktivnosti udruženja zbog pandemije ali nismo mogli samo sjediti i mirovati kod kuće dok se naši sugrađani bore sa ovom pošasti. Kontaktirali smo Dom zdravlja koji je izrazio želju da im izradimo jedan broj zaštitnih kapa. Poslali su nam uzorak nakon čega smo prionule na posao. Pozvale smo i Centar za socijalni rad koji je rekao da im je potreban veći broj maski za korisnike socijalne pomoći - ispričala je direktorica udruženja Vesna Smiljanić.

Dodala je da je njihove maske dobilo 220 siromašnih i višečlanih porodica a 50 maski je uručeno djeci bez roditeljskog staranja u Dječijem domu “Rada Vranješević” u Banjaluci. Oko 150 maski podijelili su porodicama svojih članova.

- Ovo je bila nova situacija za sve nas, ali brzo smo se snašli. Raduje nas kad vidimo naše maske na licima građana, što je dobar znak da se mjere poštuju. Maske izrađujemo i dalje, kad god nas neko zovne i zatraži našu pomoć - rekla je Smiljanićeva. 

Na sličan gest odlučila se i poznata srbačka krojačica Slavica Kresojević koja se šivanjem bavi već desetak godina. Ona je posjetila Opštinsku upravu u Srpcu i poklonila 40 zaštitnih maski koje je izradila u svojoj radionici.

- Radi se o dvoslojnim maskama koje su izrađene od pamučnog platna i koje su namijenjene za višekratnu upotrebu, odnosno mogu se prati i koristiti u dužem periodu. Veoma mi je bilo drago kad sam čula da su maske dobila djeca sa posebnim potrebama iz udruženja “Izvor” - rekla je Slavica.

Vrijednu donaciju u vidu 20.000 maski uputila je i firma “FarStar Medikal Ogis” iz Donje Lepenice kod Srpca a blizu 700 maski donirale su i srbačke tekstilne firme “Dević tekstil”, “Lenateks”, “Ninka” i “Best teks”. Oko 800 maski i 20 medicinskih naočara uz pomoć donatora iz Kine obezbijedio je sportista Branko Grahovac a 1.089 maski penzionerima je uručio srbački Crveni krst. Stigla je i donacija u vidu dezinfekcionih i drugih zaštitnih sredstava od firme “NB-EKO” iz Srpca.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je podrška udruženja žena, privrednika i drugih donatora od velikog značaja jer i danas vlada velika potražnja za maskama i drugom zaštitnom opremom koje ne mogu sami nabaviti u dovoljnim količinama.

- Maske smo većinom podijelili medicinarima i radnicima javnih i privatnih preduzeća koji svakodnevno dolaze na posao za vrijeme pandemije, zatim licima koja su smještena u karantin kao i starijim, višečlanim i socijalno ugroženim domaćinstvima - rekao je Dragosavljević.

Ljekovito bilje

Period izolacije jedan broj članica Udruženja žena Srbac iskoristio je da učestvuje u projektu proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja pod pokroviteljstvom USAID/Sweden programa “Farma dva”.

Na oglednoj parceli od oko 500 kvadratnih metara, devet žena uzgaja lavandu, timijan, vrijesak i druge biljne vrste od kojih će izrađivati sapun, eterična ulja i čajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana