U Srpcu ove godine planirani brojni projekti: Mještani iščekuju obnovu puteva i fasada

Dejan Jovičić
U Srpcu ove godine planirani brojni projekti: Mještani iščekuju obnovu puteva i fasada

SRBAC - U osam srbačkih sela i nekoliko gradskih ulica do kraja godine biće asfaltirani putevi i parkinzi, a jednom broju stambenih zgrada biće sufinansirano uređenje fasada, što će mještanima stvoriti bolje uslove za život.

Načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević kaže da će za deset projekata putne infrastrukture biti izdvojeno 874.000 KM, a sredstva će najvećim dijelom obezbijediti Vlada Republike Srpske.

- U planu je rekonstrukcija puteva u Vlaknici, Srbac Selu, Srđevićima, Dvorinama, Sitnešima i Kukuljama, a biće modernizovan i parking-prostora kod Vatrogasnog doma i lokalitetu između Slovenske zgrade i Prvomajske ulice - rekao je Dragosavljević.

Od posebnog značaja biće obnova puta od Glamočana do Bajinaca kojeg su prošle godine devastirali kamioni i teške građevinske mašine, koje su sanirale savski nasip, a imale su veću nosivost tereta od dozvoljenog, zbog čega je u novembru održan protestni skup mještana kojem su prisustvovali i predstavnici opštine.

Jedan dio oštećenja je zakrpljen, a najkritičniji dijelovi u dužini od 1,2 kilometra biće potpuno rekonstruisani i presvučeni novim asfaltom.

- U završnoj fazi je izbor izvođača radova, što bi trebalo da bude poznato do kraja februara, a očekujemo da radovi počnu najkasnije do polovine marta - istakao je Dragosavljević.

Odbornik SDS-a Želimir Urić izrazio je zadovoljstvo što se krenulo sa rješavanjem ovog problema. Smatra da bi projekat rekonstrukcije trebalo nastaviti i prema Dugom Polju i Bardači, gdje su putevi takođe u lošem stanju.

- Pozvao bih nadležne inspekcije da obiđu i lokalitet Stublaje u Bardači, gdje vlasnici lokalnih vikendica, pored jezera, ograđuju svoje objekte i tako potkopavaju put koji služi i kao nasip - rekao je Urić.

Uz uređenije puteve i parkinge do kraja godine i najoštećenije stambene zgrade u užoj gradskoj zoni trebalo bi da zablistaju u novom ruhu, nakon što su odbornici srbačkog parlamenta na februarskoj sjednici podržali odluku o sufinansiranju estetskog uređenja fasada i poboljšanja energetske efikasnosti.

Zamjenik načelnika opštine Srbac, Vladimir Gužvić rekao je da će lokalna uprava, nakon sprovedenog javnog poziva, učestvovati u sufinansiranju do maksimalnih 40 odsto od ukupne vrijednosti radova, odnosno do 7.000 KM po projektu.

- Sufinansiranje se odnosi na malterisanje, bojenje fasada, zamjenu stolarije, postavljanje slojevite fasade i toplotnu izolaciju krovova ili tavanica posljednje etaže. Utvrđivanje rang-liste vršiće se po nekoliko kriterijuma, kao što su procenat sopstvenog učešća stanara, godina izgradnje objekta i lokacija u gradskoj zoni, plaćena komunalna naknada, porez na nepokretnost i slično - rekao je Gužvić.

Odbornik SNSD-a Branko Grahovac rekao je da će ovo biti veliko finansijsko rasterećenje za građane.

- Mnoge zgrade imaju ovu potrebu i pomoć opštine će biti od velikog značaja. Bilo je mnogo nesuglasica u pojedinim zajednicama etažnih vlasnika, ali sada bi trebalo svi da se ujedine, jer mogu srediti svoje objekte uz minimalna sredstva - rekao je Grahovac.

“Putevi RS”

“Putevi Republike Srpske” krenulo je početkom februara sa projektom rekonstrukcije i modernizacije regionalnog puta Srbac - Prnjavo - Teslić. Vrijednost investicije je 26 miliona KM sa PDV-om, a radovi će se izvoditi u dužini od 82,9 kilometara. U saradnji sa “Putevima RS” planirana je i izgradnja prve kružne raskrsnice u Srpcu, a u toku je proces eksproprijacije zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana