U Srpcu nastavljena humanitarna akcija “Kuća od srca”: Špirići sve bliže useljenju u novi dom

Dejan Jovičić
U Srpcu nastavljena humanitarna akcija “Kuća od srca”: Špirići sve bliže useljenju u novi dom

SRBAC - Petočlana porodica Jove Špirića iz Starog Martinca kod Srpca, čiju kuću je Vrbas do sada poplavio čak sedam puta, mogla bi konačno da dobije normalnije uslove za život, jer je izgradnja njihove nove kuće ušla u završnu fazu.

Humanitarna akcija pod nazivom “Kuća od srca”, koju su pokrenuli mještani Starog Martinca i Nožičkog nastavljena je ovih dana nakon pauze zbog pandemije virusa korona, a trenutno kuću malterišu, nakon čega će početi unutrašnje uređenje.

Jedan od koordinatora akcije Miroslav Ćetojević kaže da je kuća pokrivena još prošle godine a nedavno je završeno postavljanje elektro i vodovodnih instalacija.

- Radovi su počeli još prije godinu dana i planirali smo da sve završimo do prošle zime, ali nismo prikupili dovoljno sredstava. Ove godine nas je epidemija omela da ranije nastavimo sa izgradnjom, ali je važno da smo počeli i nadamo se da će do ove zime sve biti spremno za useljenje - rekao je Ćetojević.

On podsjeća da su akciju do sada podržali brojni donatori iz cijele srbačke opštine, koji su pomogli nabavku građevinskog materijala, a među njima se posebno ističu Šumska uprava iz Srpca i opština Srbac, koja je za ove namjene iz budžeta izdvojila 2.000 KM.

- Mnogi žele da pomognu, bez namjere da se javno eksponiraju pa nam se tako javio jedan donator koji je želio ostati anoniman i obezbijedio cement, kreč i ljepilo za plafone. Majstori iz sela su takođe pokazali želju da učestvuju dobrovoljno, a i domaćin Jovo je vješt u građevinskim radovima i aktivno pomaže - istakao je Ćetojević.

Nova kuća Špirića će imati četiri sobe sa dnevnim boravkom i kupatilom i što je najvažnije, biće na bezbjednoj udaljenosti od eventualnih poplava.

- Stara kuća nam se nalazi u plavnom dijelu Vrbasa i gotovo svake godine nam je ulazila voda u prostorije. Krpili smo oštećenja dok smo mogli, ali sve je već trošno i u nju više ne vrijedi ulagati. Skupili smo novac za kupovinu placa, ali za izgradnju kuće nismo imali dovoljno. Komšije i prijatelji iz sela su nam ponudili pomoć i mnogo im hvala što su prepoznali našu muku - rekao je Jovo, koji je izbjegao sa suprugom tokom rata iz Donjeg Vakufa i skrasio se u ovom srbačkom selu. Tu je stekao troje djece, za koje su potrebna značajna sredstva, kako za školovanje tako i za hranu i garderobu.

Jedna plata

Špirići žive od jedne plate jer je u porodici zaposlena samo majka Rada, dok Jovo radi povremene poslove za dnevnicu, tako da nisu bili u mogućnosti da riješe svoje stambeno pitanje.

Svi oni koji žele da novčano pomognu ovoj porodici mogu se javiti koordinatorima akcije Darku Ćetojeviću na broj telefona 065/286-880 ili Miroslavu Ćetojeviću na telefon 066/422-452.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana