U Srpcu besplatnim učlanjenjima podstiče čitalačke navike: Od malih nogu u čarobnom svijetu knjige

Dejan Jovičić
U Srpcu besplatnim učlanjenjima podstiče čitalačke navike: Od malih nogu u čarobnom svijetu knjige

SRBAC - Od najranijeg djetinjstva djeca treba da razvijaju čitalačke navike jer će im to pomoći da bolje upoznaju i razumiju svijet oko sebe, savladaju jezičke i komunikacijske vještine, razviju empatiju i kritičko mišljenje, što je važno u današnjem vremenu, kada su pretjerano izloženi raznim sadržajima na elektronskim uređajima.

Rekao je to direktor Narodne biblioteke iz Srpca Branko Savanović koji je ovih dana uručio besplatnu člansku kartu za biblioteku u novoj školskoj godini za 237 učenika prvih razreda osnovnih i srednjih škola iz te lokalne zajednice.

Savanović je istakao da na taj način žele da mladima usade ljubav prema knjizi i dodao da svake godine nagrađuju učlanjenjem i školska odjeljenja koja ostvare najbolji prosjek ocjena na kraju prvog polugodišta, a pravo na besplatnu godišnju člansku kartu imaju i mališani iz vrtića i djeca sa posebnim potrebama iz udruženja “Izvor”.

- Kako bismo djecu od malih nogu uveli u magični svijet knjiga i kulturno ih uzdigli i osvijestili, potpisali smo nedavno i protokol o saradnji sa vrtićem, osnovnom i srednjom školom iz Srpca, a u planu je i organizacija zajedničkih manifestacija, predavanja, radionica, književnih promocija i izložbi, što će imati pozitivan uticaj na njihovo vaspitanje i obrazovanje - istakao je Savanović.

Srbačka biblioteka raspolaže fondom od 32.500 knjiga, među kojima se posebno izdvaja literatura za najmlađe u sklopu Dječijeg odjeljenja.

- U sastavu biblioteke nalazi se i Centar za izučavanje ruskog jezika koji je najobimniji po naslovima na ruskom jeziku od svih 13 centara koje je osnovala Ruska humanitarna misija za Balkan, a posebno se izdvaja po bogatoj literaturi za djecu i omladinu. Raspolažemo i bogatom Zavičajnom zbirkom, gdje među autorima ima talentovanih mladih pisaca iz Srpca koji su osvajali značajne književne nagrade, što potvrđuje koliko je važno da djeca zavole knjigu u najranijem dobu - istakao je Savanović.

Prema njegovim riječima, od oko 750 redovnih članova biblioteke, više od polovine čine učenici i studenti.

- Već nekoliko godina nagrađujemo najaktivnije članove biblioteke za koje organizujemo svečani prijem i veoma sam srećan što među njima prednjače mladi. Uveli smo kategorije najmlađeg i najstarijeg aktivnog čitaoca i najredovnije članove osnovnih i srednjih škola. Nagrade dobijaju i porodice koje su pročitale najviše knjiga i koje svojoj djeci neprestano usađuju ljubav prema čitanju - naglasio je Savanović.

Narodna biblioteka iz Srpca planira da i naredne godine, tokom svetosavskih praznika, organizuje učlanjenje po promotivnoj cijeni od marku, a godišnju člansku kartu je tokom ovogodišnje akcije dobilo oko 220 članova.

Vrtić

U okviru Sedmice knjige srbačku biblioteku naredne sedmice će posjetiti polaznici vrtića “Naša radost” koji će se upoznati sa radom Dječijeg odjeljenja. Oni će sa bibliotekarima razgovarati o važnosti knjige u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana