U Srebrenici se izlio Zeleni Jadar, u Zvorniku se rijeke vratile u korita

GS
U Srebrenici se izlio Zeleni Jadar, u Zvorniku se rijeke vratile u korita

SREBRENICA, ZVORNIK- Kiša koja je 40 časova neprekidno padala na području Srebrenice izazvala je pojavu bujica i porast vodotokova, a Zeleni Jadar poplavio je nekoliko desetina hektara poljoprivrednih površina, farmu za tov pilića, kao i nekoliko štala i pomoćnih objekata.

U meteorološkoj stanici u Srebrenici Srni su rekli da je u posljednja 24 časa palo stotinu litara kiše po metru kvadratnom, što je rekord u posljednjih 12 godina od kada se vrše ta mjerenja u ovom mjestu.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti ove opštine Bego Bektić rekao je da se izlio Zeleni Jadar i da prijeti i farmi krava i bikova, te da su zbog poplave neprohodni lokalni putevi od Zelenog Jadra prema Šubinu i Slapovićima.
Bektić kaže da je sinoć angažovana građevinska mehanizacija i uklonjena su stabla koja su bila pala u korito rječice Križevice u Potočarima, gdje je postojala prijetnja da bude začepljeno njeno korito i da se izlije.

Očišćen je i ulaz u kolektor u naselju Crvena rijeka.

Prema riječima Bektića, ostali vodotokovi na području srebreničke opštine su u stagnaciji, nisu se izlili iz korita i još nema pojave klizišta.

Ekipe civilne zaštite opštine Srebrenica stalno su na terenu i prate situaciju.

S druge strane, situacija se smiruje u Zvorniku gdje su juče bili poplavljeni putrevi i dvorišta u nekoliko naselja.

- Svi magistralni i regionalni putevi na području u nadležnosti Policijske uprave Zvornik prohodni su, ali je saobraćaj na nekim dionicama otežan - potvrdio je Srni portparol ove uprave Miljan Bobar.

Iz preduzeća "Zvornik putevi" saopšteno je da je na dionici Tišća-Šekovići, u mjestu Bjlašnica, oštećen most, te da se saobraćaj zbog nanosa i mulja otežano odvija na dijelu puta Drinjača-Kušlat-Konjević Polje.

Ekipe ovog preduzeća su na terenu i osposobljavaju putne pravce na kojima je otežano odvijanje saobraćaja.

Rukovodilac Službe civilne zaštite grada Zvornika Rajko Jurošević rekao je da su se Sapna i Hoča povukle u korita i da će, ukoliko i danas bude padavina, moći da ih apsorbuju bez veće opasnosti od izlivanja.

Govoreći o jučerašnjem poplavnom talasu ovih rijeka, Jurošević je naveo da je prijavljen veliki broj slučajeva ulaska vode u ekonomska dvorišta i podrume domaćinstava na plavnom dijelu ovih rijeka.

-Uvjerićemo se danas u razmjere poplavnog dijela Sapne i Hoče i evidentirati stvaran broj poplavljenih objekata, a istovremeno podijeliti pumpe za iscrpljivanje vode - rekao je Jurošević.
On je dodao da je protok Drine na Hidroelektrani "Mali Zvornik" 1.207 metara kubnih u sekundi, što ne predstavlja opasnost za izlivanje ove rijeke iz korita.

- Na magistralnim i regionalnim putevima Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije nema izlivanja vode na kolovoz koja bi ometala odvijanja saobraćaja, ali ima manjih odrona zbog obilnih padavina u protekla 24 časa - rekao je za Srnu direktor preduzeća "Romanijaputevi" Dragan Buloščić.
On je naveo da su ekipe ovog preduzeća od ranih jutarnjih časova na terenu i da otklanjaju odrone sa kolovoza.

Prema njegovim riječima, vozačima se preporučuje pojačan oprez na dionicama u usjecima.

Ozren Đurić iz "Voda Srpske" rekao je u Jutarnjem programu RTRS-a da je došlo do rasta vodostaja Vrbasa u Banjaluci, jer je juče HE Bočac izvršila kontrolisano ispuštanje vode iz akumulacije.

- Na ostalim glavnim vodotocima, kao što su Una, Ukrina, Bosna, Drina, Sava nisu zabilježeni vodostaji koji su blizu proglašenja redovne odbrane od poplava - rekao je Ćurić.

Šef odsjeka Civilne zaštite Republike Srpske Mladen Ćućun rekao je za RTRS da građani Banjaluke koji žive uz sliv rijeke Vrbas nemaju razloga za zabrinutost jer je vodostaj jutros ispod dva metra, a vodostaj Vrbanje ispod 1,8 metara.

Poplave su pogodile i FBiH.

U potpunosti je obustavljen saobraćaj na dijelu magistralnog puta Tuzla – Sarajevo zbog velikog klizišta koje je pokrenuto u mjestu Vitalj kod Kladnja. Kladanj je najpogođenije područje jučerašnjim poplavama, gdje je šteta nanesena na putnoj infrastruktri, mostovima, stambenim objektima te poljoprivrednim zemljištima. Tačan iznos materijalne štete će biti utvrđen naknadno, a početak sanacije posljedica se očekuje već danas.

- Tokom noći vodostaji su bili u znatnom opadanju, ali jutros od sedam sati s novim padavima se osjeti blagi porast. Sve ekipe su na terenu, pratimo situaciju i preduzimamo mjere - kazao je za portal Kliks načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

U Živinicama su poplave napravile velike probleme. Mnoge kuće su pod vodom, a u mjestu Podgajevi vodena bujica uništila je jednu kuću.

Poplave su pogodile i šire područje Srebrenika, a dan kasnije situacije je znatno smirenija. Posljedice od juče se ogledaju u plavljenju više od 200 duluma poljoprivrednog zemljišta te okvirno 20 stambenih objekata u kojima se i danas nalazi voda.

Kada je riječ o Gračanici iz tamošnje Gradske službe civilne zaštite rekli su da je juče u dolini rijeke Spreče došlo do plavljenja 80 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi pod vodom. Sada prijetnju predstavlja rijeka Spreča čiji je vodostaj na mjernom mjestu Karanovac porastao za 70 centimetara.

Kada je riječ o Tuzli, iz Kantonanalne uprave civilne zaštite navode da je u protekla 24 sata od građana prijavljeno je urušavanje potoka na području Trakilovića, Bojića i mjesne zajednice Bukinje koji vodi prema Divkovićima.

Na području Kalesije Spreča se izlila u reonu Sprečkog polja. Osim rijeke Spreče probleme prave Gribaja te lokalne rijeke koje su oštetile više lokalnih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana