U septembru nastavak istraživanja lokaliteta Prizren kod Mrkonjić Grada

Srna
U septembru nastavak istraživanja lokaliteta Prizren kod Mrkonjić Grada

Banjaluka - Istraživanje lokaliteta Prizren kod Mrkonjić Grada biće nastavljeno u septembru, odlučeno je na sastanku predstavnika ove opštine i Muzeja Republike Srpske.

Prema dosadašnjem arheološkom istraživanju tog lokaliteta, postoji mogućnost da je riječ o utvrđenoj rezidenciji ili manastiru.


"Ukrašeni komadi doprozornika, te veličina centralnog objekta ukazuju na njegov luksuzan karakter i mogućnost da je riječ o utvrđenoj rezidenciji, a to da je riječ o manastiru, potkrepljuju nalazi tesanika od sedere, naročito tesanika klinastog oblika, spolja zaobljene i omalterisane, koji su očigledno bili dio lučnog zida, sasvim moguće apside neke crkvice", saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Istaknuto je da lokalitet Prizren ima izuzetnu vrijednost za opštinu Mrkonjić Grad, naročito sa aspekta njegovog kulturno-istorijskog i prirodnog potencijala koji bi neizostavno trebao biti utkan i korišten u okviru buduće turističke ponude opštine.

Arheolog Muzeja Republike Srpske i rukovodilac istraživanja na Prizrenu Goran Simonović kaže da je preduslov za to završetak sistematskih arheoloških istraživanja, konzervacija pokretnih nalaza i otkrivenih dijelova arhitekture.

"Nakon toga, slijedila bi muzejska obrada pronađene građe, kao i multidisciplinarna interpretacija rezultata istraživanja i arheoloških nalaza. Finalna saznanja o istoriji arheološkog lokaliteta Prizrena bili bi objedinjena i sabrana u jedinstvenoj monografiji", dodao je Simonović.

Prema njegovim riječima, nakon toga, sva pronađena građa i saznanja bila bi spremna za izlaganje i različite vrste prezentacije.

Sastanku, koji je održan protekle sedmice, prisustvovali su direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić, arheolog i viši kustos Muzeja Republike Srpske Goran Simonović, načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić i predsjednik Skupštine opštine Milenko Milekić.

Domaćin sastanka, koji je održan u "Vizitorskom centru" u Gornjoj Peckoj, bio je Boro Marić, jedan od osnivača nevladine organizacije "Grinvejs" /Greennjadžs/, koja upravlja Centrom.

Nakon sastanka, upriličen je obilazak lokaliteta Prizren, na kojem je Muzej Republike Srpske od 2011. do 2015. godine realizovao pet faza sistematskog arheološkog istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana