U selu Prelovo kod Višegrada dnevnik spao na tri đaka

Radoje Tasić
U selu Prelovo kod Višegrada dnevnik spao na tri đaka

Višegrad - U ogromnoj školskoj zgradi u selu Prelovo kod Višegrada ne čuje se više dječija graja.

Desetak učionica, kancelarije, biblioteka, školska sala - sve je gotovo opustjelo. Igralište sa metalnim golovima zjapi prazno, a tri velike breze ispred ulaza stoje kao usamljeni stražari.

Da ipak nije sve ugašeno, naslućuje se iz nekadašnjeg kabineta srpskog jezika. Kroz poluodškrinuta vrata čuje se glas učiteljice Biljane Danojlić. "Prirodna bogatstva naše zemlje su...", objašnjava učiteljica. Na prvi pogled, ništa neuobičajeno.

Međutim, drugi već opominje. U tri školske klupe, neobično raspoređene ispred nastavničkog stola, sjede samo tri učenika. Ognjen Prodan ide u četvrti, a njegova sestra Anđela u prvi razred. Pored Anđele, ispred otvorene školske torbe krije se njihova sestra Milica, predškolac. Došla da vidi šta učiteljica priča đacima. Tu je još i "četvrtak" Danijel Simatović, vispreno seosko dijete, dobar račundžija, kako veli učiteljica Biljana.

- Bilo je upisano pet učenika, ali su se roditelji dvoje njih odselili u Bijeljinu. Tako knjiga pade na tri slova - žali se učiteljica.

Mali Ognjen naglas čita pjesmu o septembru, žutom lišću, prirodi koja vene. Učiteljica ga pažljivo sluša i ponosno dodaje kako rad u kombinovanom odjeljenju ima mnogo prednosti.

- Svi učenici čuju sve. Ali nije teško. Ovdje smo kao jedna porodica. Odnos učenika i nastavnika je mnogo prisniji nego u centralnoj školi u Višegradu, gdje je u odjeljenju i do 30 đaka - govori učiteljica milujući rukom malu Anđelu.

Teško je za fizičko vaspitanje. Malo ih je za ozbiljnu igru, kaže učiteljica, ali za muzičko, nije problem. Svi dobro pjevaju po školskom planu i programu, ali i narodne pjesme, one podvikom, a dječaci znaju i "Garu".

- Djeca dobro uče, navikla su na rad i seoske poslove. Pričaju mi kako kupe voće, ubijaju stršljenove, kako se ne boje zelembaća, već samo zmija šarki i poskoka i kako ljeti rano ustaju da napasu krave - priča učiteljica.

Rekli su joj, kad je ovdje došla, da je prije tridesetak i više godina u centralnoj osnovnoj školi u Prelovu bilo više od 1.500 đaka i oko 40 prosvjetnih radnika. Da su dva školska autobusa vozila djecu iz najudaljenijih župskih sela. Radilo se u tri smjene i sve je vrvjelo od života. Ipak, mnogi su se preselili u veća mjesta, a sudbina sela prati i školu koja čeka da se rode i stasaju neki novi klinci.

- Zanimljiv će biti roditeljski sastanak sa samo dva roditelja - kao za sebe zbori učiteljica Biljana dok iz torbe vadi kifle sebi za doručak, ali obavezno i za cijeli razred. A djeca su učiteljici donijela na dar po jednu jabuku padanicu i tek dozrelu krušku kolačušu. Poređane su na prozoru kao dunje na ormarima njihovih baka.

 

Zatvorena područna odjeljenja zbog nedostatka đaka

Šumnjaci - OŠ "Vojislav Ilić" Banjaluka

Konotari - OŠ "Petar Kočić" Banjaluka

Čađavica - OŠ "Sveti Sava" Novi Grad

Kobilja - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Golo Brdo - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Donja Lupljanica 2 - OŠ "Todor Dokić" Derventa

Garevac - OŠ "Sutjeska" Modriča

Novo Naselje - OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina

Ljeskovik - Prva osnovna škola Srebrenica

Čelebići - OŠ "Veselin Masleša" Foča

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana