U Šekovićima odata pošta poginulim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije

Srna
U Šekovićima odata pošta poginulim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije

ŠEKOVIĆI - Veterani Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dostojanstveno, poštujući epidemiološke mjere, danas u Šekovićima obilježili 28 godina od formiranja ove ratne jedinice.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa u Crkvi Presvete Bogorodice u Šekovićima, a nakon toga posjetom Spomen-sobi, gdje su učesnici skupa položili cvijeće i prislužili svijeće u znak sjećanja na poginule.

Bivši pripadnik elitne jedinice Specijalne brigade policije Jelenko Lukić izjavio je Srni da su danas pomiješana osjećanja sreće i tuge.

- Srećan sam što poslije godinu dana vidim drage ljude, ali sam i tužan zbog poginulih saboraca. Ovo je prilika da evociramo uspomene sa ratišta, na kojima je bilo teško i tužno, zbog ranjenih i poginulih boraca, ali sa druge strane bilo je i velikih uspjeha u borbama, što nas je održalo - priča Lukić.

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima šekovićki specijalci borili su se i na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu, te na drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska.

U borbama za odbranu Republike Srpske život je dao 21 pripadnik odreda, a bilo je više od 130 ranjenih.

O golgoti kroz koju su prošli pripadnici Drugog odreda svjedoče i dokumentarni Filmovi "Da se ne zaboravi" i "Heroji tu pored nas", autora Ljubiše Milutinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana