U Šamcu otvorena etno-izložba

Srna
U Šamcu otvorena etno-izložba

ŠAMAC - Članice Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” su, povodom Vidovdana, upriličile etno-izložbu izložbeno-prodajno karaktera i priredile prigodan program za Šamčane.

Početak izložbe, koja je otvorena u prostorijama Kola, ozvaničen je tradicionalnom kosovskom pjesmom, a zatim su prezentovane ukrasne haljine, peškiri i stolnjaci.

Predsjednik Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” Ana Simeunović rekla je Srni da je tema izložbe sklonost srpske žene za lijepim, koja je izražena u svim predmetima koje je radila.

“Radila sam na kraju dana nakon svih poslova po kući. Tada sam se prepuštala tklačakom razvoju, uzimala vunu, platno, vez i izrađivala predmete. Ti predmeti jesu za svakodnevnu upotrebu, ali su svi ukrašeni”, rekla je Simeunovićeva.

Ona je navela da su članice Kola prikupile stare predmete, a trudile su se da pronađu što starije.

“U isto vrijeme, tu je zastupljeno i naše umijeće, pošto naše članice imaju sekcije za vez i ručne radove i nastavljaju započetu tradiciju”, kaže Simeunovićeva.

Simeunovićeva ističe da je cilj izložbe osvrnuti se na nešto što čini srpsko nacionalno biće.

“Mi, valjda zbog toga što je tako prisutno kod nas, ne pokazujemo dovoljno pažnje i poštovanja i ne vraćamo se onome iz prošlosti, a što ne smijemo nikako zaboraviti - prvo viteštvo, a drugo sklonost ka ljepoti”, naglasila je Simenunovićeva.

Ona je ukazala da je viteštvo sadržano u podvigu kosovskih junaka u njihovom činu da stanu pred mnogo silnijeg neprijatelja u odbrani Časnog krsta i slobode zlatne bez obzira na svijest da se iz te bitke teško može živ vratiti.

“Sva ta hrabrost i odlučnost sadržana je u stihu žHimne sprskih junakaž koji glasi žOdlazimo da se ne vratimož”, izjavila je Simeunovićeva.

Simenunovićeva je istakla da takva hrabrost krasi malo naroda, a kod Srba je prisutna kroz cijelu prošlost.

“Imamo je i u sadašnjosti, ali mi potomci ne pokazujemo da smo previše zahvalni i ne pružamo dovoljno časti i zahvalnosti”, smatra Simeunovićeva.

Sve članice su bile obučene u uniformisane haljine sa vezom koje su same šile prošle godine kada su imale obuku u šivenju, a ove godine su ih vezom ukrasile.

Izložba ostaje otvorena dok ima interesovanja, a Šamčani će je moći pogledati svakim radnim danom od 18.00 do 20.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana