U Rogatici supruge prve na meti nasilnika

Sreten Mitrović
U Rogatici supruge prve na meti nasilnika

ROGATICA - Rogatički Centar za socijalni rad je za deset mjeseci 2019. evidentirao šest slučajeva nasilja u porodici, koliko i u cijeloj prošloj godini, ali prema njihovim procjenama, taj broj ne odgovara stvarnom stanju na terenu jer mnoge žrtve ne prijavljuju zlostavljače.

Neki od razloga, kako navode u Centru, jeste to što žrtve ćute i trpe radi zaštite ličnog ili ugleda porodice.

- Dosta žrtava se pita, a i mi u Centru, šta i kuda poslije prijavljivanja. Sigurne kuće nema ni u Rogatici ni u okruženju. Uz to, nasilnici, i kad im se izrekne neka od raspoloživih mjera, ostaju slobodni i van kontrole nadležnih organa - kaže direktorica Centra za socijalni rad Marina Ćosović povodom Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 25. novembra.

Da su žrtve većinom žene pokazuju podaci Centra prema kojima su u pet evidentiranih slučajeva nasilja lani žrtve bile supruge, a u jednom supruga i sin. 

- Ove godine u četiri slučaja žrtve su bile supruge, a u ostala dva majka i brat - rekla je Ćosovićeva. 

Kada je riječ o sankcijama prema zlostavljačima, uglavnom su izricane mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja žrtve, obaveznog liječenja od zavisnosti, udaljenja iz kuće, te zabrana približavanja i kontaktiranja sa žrtvom. Svi slučajevi koji su evidentirani u Centru za socijalni rad evidentirani su i u Policijskoj stanici.

Rezultat je to, kazuje predsjednica Udruženja žena “Snop” iz Gučeva kod Rogatice Slađana Ujić, potpisanog Protokola o saradnji u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad djecom koji su 2017. potpisali predstavnici Opštinske uprave, Policijske stanice, Doma zdravlja “Dr Zoran Mitrović”, Osnovne škole i Srednjoškolskog centra “27. januar”, vrtića “Bambi” i Udruženja “Snop”.

- Realizujući potpisani protokol formiran je tim za praćenje stanja u oblasti ravnopravnosti polova uz punu pomoć i podršku žrtvama nasilja koje se najčešće događa u porodicama slabijeg imovnog stanja, a na tu pošast nisu imune ni imućnije porodice - kaže Ujićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana