U red za naplatu duga Farmlanda stala i preduzeća

Milijana Latinović
U red za naplatu duga Farmlanda stala i preduzeća

Banjaluka - Situacija u nekadašnjoj Govedarskoj farmi “Farmland” iz Nove Topole dodatno se komplikuje, s obzirom na to da su osim radnika, naplatu dugova sudskim putem zatražila i brojna preduzeća.

Istakla je to za “Glas Srpske” advokat Miroslava Drinić koja zastupa 55 bivših radnika tog propalog preduzeća.

- Situacija se zakomplikovala jer postoje i drugi potražioci koji su putem suda pokrenuli izvršni postupak naplate duga. Imamo situaciju da su sudski izvršitelji u tom procesu popisali neke stvari koje su već popisane. Uzdamo se u to da radnici po zakonu u ovoj situaciji imaju pravo prvenstva te da ćemo uspjeti prodajom preostalih stvari naplatiti bar još dio potraživanja - rekla je Drinićeva.

Dodala je da su radnicima do sada u dva navrata isplaćene zakonske zatezne kamate i oko 20 odsto glavnog duga.

Osim što se pojavljuju i drugi potražioci koji nastoje naplatiti dugove od “Farmlanda”, Drinićeva ističe da strahuju da ono malo oronulih stvari u krugu preduzeća koje su popisane neće ni dočekati kupce, jer ih neko potkrada.

- Iz kruga farme proteklih dana nestale su neke cijevi koje smo takođe popisali, a sa traktora je poskidan dobar dio dijelova. Nemamo nikakvu kontrolu nad stvarima koje se tamo nalaze, jer je sve zapušteno - rekla je Drinićeva.

Iako su dobili manji dio duga, radnici nekadašnje govedarske farme nisu optimistični da će dobiti sav novac koji im firma duguje.

- Sve što ima na farmi je staro i zapušteno, dobro da smo išta uspjeli prodati. I sve što smo dobili je sitno u odnosu na iznose koje nam duguje “Farmland” jer osim zarađenih plata, nisu nam uplaćeni ni doprinosi, pa ni u penziju ne možemo - kažu ogorčeni radnici.

“Farmland” je radnicima dugovao oko 300.000 maraka, bez kamata, na ime neisplaćenih plata. Radnici su 2017. godine dobili sudski spor protiv preduzeća ali godinama ništa nisu mogli da naplate. Oni su u pratnji advokata i sudske policije 31. oktobra prošle godine prvi put ušli u preduzeće i popisali mašine koje su zatekli na farmi, a 4. decembra su popisali i imovinu koju su zatekli u upravnoj zgradi i garažama u krugu farme. “Farmlandu” su još 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza.

Sudski depozit

Miroslava Drinić je istakla da su popisane stvari sa farme koje nisu uspjeli prodati na licitacijama, prodali putem neposredne pogodbe.

- Na sudskom depozitu trenutno se nalazi oko 30.000 maraka. Sačekaćemo da se prikupi još novca kako bi pokrenuli novu isplatu radnicima - rekla je Drinićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana