U Rači otkriven spomenik borcima Crvene armije

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- U spomen-kompleksu poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Rači je povodom obilježavanja Dana borca otkriven spomenik borcima Crvene armije.

Predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a u Bijeljini Mihajlo Vidić rekao je novinarima da je riječ o odavanju dužnog poštovanja borcima koji su izvojevali slobodu i njegovanju kulture sjećanja.

"Antifašizam u Republici Srpskoj posljednjih godina doživljava renesansu i ponosni smo na to. Važno je njegovati kulturu sjećanja i poštovanje prema onima koji su bili prije nas, da bi i oni koji dolaze poslije poštovali nas", rekao je Vidić.

Zamjenik vojnog atašea Ruske Federacije u BiH potpukovnik Sergej Kuklev prisustvovao je otkrivanju spomenika i izrazio zadovoljstvo što je na ovaj način obilježena zajednička borba protiv fašizma.

"Nadam se da fašizam i nacizam neće više da se vrate", rekao je Kuklev.

Svetomir Lazarević, oficir JNA u penziji, rekao je da je svake godine sve više učesnika u Srpskoj na manifestacijama koje čuvaju sjećanje na borbu u Drugom svjetskom ratu.

"Značajno je da mladi uče ispravnu istoriju, a ne da im se ona krivi. Treba da se istina zna, ko se za šta borio na ovim prostorima i kako smo izvojevali slobodu koja je naše bogatstvo", poručio je on.

Vijence i cvijeće u spomen-kompleksu položile su i delegacije iz Srbije, Hrvatske i BiH.

U ovom kompleksu upisana su imena 1.752 poginula borca i u kosturnici sa petokrakom sahranjeni posmrtni ostaci 680 identifikovanih boraca.

Spomenik Crvenoj armiji koji je danas otkriven na ovom mjestu podigla je Gradska skupština SUBNOR-a Bijeljina, potomci i poštovaoci, a na postamentu se nalazi tabla sa petokrakom zvijezdom, srpom i čekićem, simbolima Crvene armije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana