U Prnjavoru održana 43. ukrajinska zabava

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR - U Prnjavoru je po 43. put održana ukrajinska zabava, čiji je domaćin bilo ukrajinsko Kulturno–umjetničko društvo /KUD/ "Taras Ševčenko".

Načelnik opštine Darko Tomaš, koji je prisustvovao ukrajinskoj zabavi, poručio je da je ponosan na multietičnost lokalne zajednice.

"Prnjavor je pozitivan primjer suživota različitih naroda i svega što je dobro, ambijent međusobnog uvažavanja i tolerancije" , rekao je Tomaš.

Predsjednik KUD-a Ivica Kulena napomenuo je da ukrajinska zabava u Prnjavoru ima višedecenijsku tradiciju i održava se pred sam početak uskršnjeg posta.

"Posebno nas raduje što mnogi naši sunarodnici iz drugih država dolaze na ovo druženje na kojem promovišemo ukrajinsku kulturu, običaje i tradiciju", rekao je Kulena.

On kaže da su se nakon stagnacije KUD-a tokom proteklih desetak godina stari članovi angažovali na obnovi i intenziviranju rada, a posebno na okupanju mladih.

"Nekada smo u folkornim sekcijama imali i po stotinjak članova, održavali koncerte, putovali, sada pokušavamo da zainteresujemo mlade da nam se pridruže, da omasovimo društvo i vratimo se na nivo koji smo imali ranije" , pojasnio je Kulena.

Zamjenik predsjednika KUD "Taras Ševčenko" Izidor Blotni rekao je Srni da je u tradiciji Ukrajinaca da su raspoloženi, veseli, da cijene jedni druge, poštuju ostale narode i narodnosti sa kojima žive.

"Na našu zabavu došli su gosti sa svih strana, ima ih i iz Kanade, Austrije, Njemačke, Švajcarske, svi su dali veliki doprinos u kupovini opreme za naše društvo", rekao je Blotni.

Ukrajinci se u Prnjavoru svojom brojnošću izdvajaju kao vodeća manjinska nacionalna zajednica, a opština koja zbog suživota 12 različitih nacija nosi epitet "Mala Evropa" uvijek je isticala da je stanovištvo jedan od njenih najvažnijih resursa.

Predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Vlado Karešin, koji je porijeklom iz Prnjavora, kaže da rado dolazi u mjesto za koje ga vežu lijepe uspomene.

"Moji korijeni su iz Prnjavora, u njemu sam od bake i djeda naučio prva slova i sve o tradiciji ukrajinskog naroda. Naši preci su se na ove prostore doselili prije 130 godina, mi smo treća, četvrta generacija i rijetkost je da se ovako držimo skupa i pomažemo jedni drugima" , rekao je Karešin za Srnu.

On je podsjetio da u Hrvatskoj djeluje devet ukrajinskih udruženja, a da nove generacije Ukrajinaca o tradiciji i običajima svojih predaka uče kroz aktivnosti i sadržaje u ljetnim školama.

"Mladi se okupljaju na jednom mjestu, uče ukrajinski jezik, druže se, imamo međusobne susrete, a u goste nam dolaze i ukrajinska društva iz BiH i Srbije. Naš najveći zadatak je da se tradicija ne zaboravi, da se zadrži i u školi i u KUD-ovima" , rekao je Karešin.

Sinoćnjoj zabavi u Prnjavoru prisustvovala je i predsjednik ukrajinskog Udruženja "Verhovena" iz Gradiške Danijela Leščen, koja je napomenula da je u za Ukrajince teška vremena izuzetno značajno da se okupe, druže i pokažu da su tu, jedni drugima spremni pomoći.

"Imajući u vidu da prema posljednjem popisu u Republici Srpskoj živi samo 2.000 Ukrajinaca bez te međusobne podrške teško bismo išta mogli uraditi i postići", rekla je Leščen.

Ukrajinskoj zabavi u Prnjavoru prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana