U Prijedoru registrovan jedan slučaj afričke kuge svinja kod divlje svinje

Srna
U Prijedoru registrovan jedan slučaj afričke kuge svinja kod divlje svinje

PRIJEDOR - Na lokalitetu Donji Volar - Jugovci kod Prijedora identifikovana je pojava afričke kuge svinja, rečeno je Srni u Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

-Napominjemo da je pojava identifikovana kod divljih svinja. Kod domaćih nemamo identifikovanih slučajeva - navodi se u odgovoru ovog odjeljenja Srni.

Načelnik gradskog Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin naveo je da se očekuju detaljne instrukcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za dalja postupanja na terenu.

-Prilikom potvrđivanja prisustva afričke kuge svinja, veterinarski inspektor preduzeo je sve potrebne radnje s ciljem bezbjednog uklanjanja zaražene divlje svinje - dodao je Tubin.

On je podsjetio da je grad Prijedor prilikom prve pojave ovog oboljenja u Semberiji formirao lokalni krizni centar i u skladu s instrukcijama Ministarstva preduzimao mjere i radnje s ciljem sprečavanja i suzbijanja pojave ove vrste virusnog oboljenja.

-Građani koji žive u zaraženom području, a drže svinje, treba da ih drže u zatvorenom prostoru i da povedu računa o dezinsekciji i dezinfekciji objekata - poručio je Tubin.

Osim Tubina, u lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja imenovani su poljoprivredni inspektor Lazo Marčetić, veterinarski inspektor Dragana Vukojević Pilipović, inspektor u Policijskoj upravi Prijedor Nemanja Predojević i šef Odsjeka za civilnu zaštitu Miroslav Krneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana