U Prijedoru otvorena izložba fotografija “Prijedor u slikama”

Srna
U Prijedoru otvorena izložba fotografija “Prijedor u slikama”

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare večeras je povodom Dana grada Prijedora, 16. maja, otvorena izložba “Prijedor u slikama”, a sva sredstva od prodaje slika su namijenjena za liječenje teško bolesne Prijedorčanke.

Riječ je o izložbi 28 starih fotografija grada Prijedora koju je ova ustanova pripremila u saradnji sa Gradskom upravom.

Direktor Muzeja Kozara Dragana Žujić izjavila je da su fotografije starog Prijedora kolorizovali Goran Ćuk i Kristijan Vujčić, te da izložba ima i humanitari karakter.

“Sva sredstva od prodaje ovih fotografija namijenjena su jednoj samohranoj majci, našoj surađanki kao vid podrške u liječenju”, rekla je Žujićeva i dodala da je humanitarni pristup bio primarni cilj i motiv ove izložbe.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor smatra da praznik grada zaslužuje da se na ovaj način još jednom osvježe sjećanja na to kakav je nekada bio.

On je dodao da su, budući da su sve slike otkupljene, Prijedorčani još jednom pokazali da grad ima i dušu.

Goran Ćuk, profesionalni fotograf, kaže da je posao kolorizacije bio izazovan jer je to, kada je fotografija u pitanju, jedan od kompleksnijih poslova koji kod jedne stare fotografije slabije rezolucije jako dugo traje.

Dio fotografija je kolorizovao Kristijan Vujčić, kojem je fotografija hobi i koji kaže da je do fotografija na kojima je radio došao iz raznih arhiva i digitalizovane građe.

Izložba starih fotografija grada Prijedora će, prije predaje novim vlasnicima, biti otvorena do kraja maja.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor posjetio je danas Dječiji vrtić “Radost” čime je počelo obilježavanje 16. maja, Dana grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana