U Prijedoru osveštan i naložen centralni badnjak

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR - U porti Crkve Svete Trojice večeras je osveštan i naložen centralni badnjak, koji je ranije provezen ulicama Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je novinarima da je ovo dan kada treba da se okupe pravoslavci, njihove porodice i prijatelji, da pošalju poruku mira i budu jedinstveni, jer samo tako mogu opstati.

"Potrebno je da poštujemo naše običaje i tradiciju. Drago mi je što se kod hrama Svete Trojice okupio veliki broj naših sugrađana. Čestitam Božić uz tradicionalni pozdrav - Mir Božiji, Hristos se rodi!", poručio je Javor, koji je prisustvovao paljenju badnjaka.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da su se vjernici potrudili da ispoštuju sve običaje u vezi sa Badnjim danom i večeri, koja slijedi uz posnu trpezu u krugu porodice.

"Badnjak je osveštan, naložen na vatru, poslije večernjeg Bogosluženja podijeljeni su badnjačići sa slamom kao blagoslov današnjeg dana koji nosimo svojim domovima, potom je organizovano pijukanje za najmlađe", rekao je Hrvaćanin.

Kum ovogodišnjeg centralnog badnjaka Zoran Šormaz naveo je da je badnjak usječen jutros u selu Gornja Dragotinja i da je tokom dana obišao sva gradska naselja.

"Pokušavamo da se vratimo našim narodnim običajima, da se držimo naše porodice i vjere koja je stub našeg društva", rekao je Šormaz.

Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održana su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana