U Podnovlju otkrivena spomen-bista pilotu Ranku Vukmiroviću

Srna
U Podnovlju otkrivena spomen-bista pilotu Ranku Vukmiroviću

DOBOJ - U memorijalnom spomen-kompleksu u Podnovlju kod Doboja danas je otkrivena i osveštana bista majoru Ranku Vukmiroviću, pilotu Vojske Republike Srpske koji je stradao u sukobu sa avijacijom NATO saveza iznad sela Gerzovo kod Mrkonjić Grada 1994. godine.

Prethodno je na lokalnom groblju u Podnovlju otkriven i osveštan spomenik za 29 poginulih borca ovog kraja.

Majka stradalog pilota Bosiljka Vukmirović istakla je da joj mnogo znači što njen sin nije zaboravljen, ali da su bol i gubitak sina neopisivi i nenadoknadivi.

Nekadašnji komandant Vučijačke brigade Mirko Stojčinović poručio je da se na ovaj način odaje počast svim stradalima koji su živote dali za slobodu i stvaranje Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević zahvalio je mjesnoj boračkoj organizaciji što su se odužili sugrađaninu majoru Vukmiroviću i postavili bistu u njegovu čast u memorijalnom kompleksu, gdje su spomenici poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv fašizma.

Vijence su pred spomen-bistom, osim porodice Vukmirovića, i uz porodice poginulih, položili i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, Gradske uprave Doboj, dobojske Boračke organizacije i drugih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Događajima su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i Nebojša Marić.

Major Ranko Vukmirović sahranjen je na Lipljaku, a spomen-bista postavljena je i u porti Crkve Svetog Prokopija u selu Glogovica u Doboju, rodnom selu pilota.

U ranim jutarnjim časovima 28. februara 1994. godine, sa aerodroma Udbina poletjela su dva aviona “Orao” i šest aviona “Jastreb”.

“Orlovi” su napali skladište municije u Bugojnu, dok su avioni “Jastreb” napali fabriku naoružanja u Novom Travniku.

Akcije je pokrenuta jer je do obaveštajnih organa Vojske Republike Srpske stigla informacija da je u fabrici municije “Slavko Rodić” u Bugojnu pokrenuta proizvodnja raketa za višecijevni bacač raketa Orkan, borbenom sredstvu dometa 50 kilometara.

Na izvršenju borbenog zadatka poginuli su piloti Zvezdan Pešić, Ranko Vukmirović i Goran Zarić, čije je avione kod Šipova, Gerzova i sela Bravsko oborila NATO avijacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana