U Podbrdu radna integracija osoba sa narušenim mentalnim zdravljem

Srna
U Podbrdu radna integracija osoba sa narušenim mentalnim zdravljem

MRKONjIĆ GRAD - Na imanju poljoprivredne zadruge "Mrav" u mjestu Podbrdo kod Mrkonjić Grada realizuje se projekat "Radna integracija osoba sa narušenim mentalnim zdravljem i drugih ugroženih kategorija stanovništva kroz urbanu poljoprivredu".

Mrkonjićko Udruženje za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju "Uzdravlje" realizuje ovaj projekat, koji je dio projekta "Mentalno zdravlje u BiH" finansiranog od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u BiH.

Predsjednik Udruženja "Uzdravlje" Borislav Đurić rekao je novinarima da osobe sa mentalnim poteškoćama ili nekim fizičkim invaliditetom imaju priliku da rade i proizvode organsku hranu.

"U tu svrhu smo podigli imanje sa zasadima malina, a planiramo podići i ribnjak da bismo uzgajali šarana. Našim korisnicima smo podijelili i pet plastenika, a oni su imali i određena predavanja i savjetodavne sastanke", naveo je Đurić.

On je dodao da je cilj projekta i jačanje ovog njihovog imanja, kao i nedavno osnovane poljoprivredne zadruge "Mrav" na kojoj se imanje nalazi.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je opština sufinansirala ovaj projekat sa 5.700 KM, što je oko 10 odsto od ukupne donacije.

"Drago mi je što je projekat je zaživio, a treba im pomagati i u narednom periodu da bi postali održivi i da bi mogli prodavati svoje proizvode", navela je Aničićeva.

Rukovodilac projekta "Mentalno zdravlje u BiH" Zvjezdana Stjepanović istakla je značaj projekta u Podbrdu, navodeći da je to psiho-socijalni, kao i model socijalnog preduzetništva koji utiče i na poboljšanje ekonomske situacije korisnika.

Ona je dodala da je ovo model radne integracije koji se realizuje u okviru projekta "Mentalno zdravlje u BiH", koji realizuje Asocijacija "DžY", zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva, a uz podršku Vlade Švajcarske.

"Na rehabilitaciji naših korisnika i njihovoj resocijalizaciji mi ne možemo ništa da radimo ako nemamo podršku lokalne zajednice, a u Mrkonjić Gradu imamo sjajnu podršku", naglasila je Stjepanovićeva.

Direktor poljoprivredne zadruge "Mrav" Davor Jović kaže da je njihov cilj da se uvežu mali proizvođači, te da se omogući plasman njihovih proizvoda.

"Krećemo sa povrtarskim, ratarskim i voćarskim proizvodima i sirovinama, a planiramo da formiramo i pčelarski sektor da bismo i tu oblast podigli na viši nivo", rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana