U pečalbu odlazi trećina mladih iz Srpca

Dejan Jovičić
U pečalbu odlazi trećina mladih iz Srpca

Srbac - Više od polovine maturanata Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca ne vidi perspektivu na ovim prostorima, zbog čega će šansu za zaposlenje ili nastavak školovanja potražiti u inostranstvu.

Anketa koju su sproveli Centar srednjih škola “Petar Kočić” i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća “Apis” iz Srpca pokazala je da od 150 maturanata 61 gleda ka inostranstvu. Posao van granica BiH potražiće njih 35, dok će 26 maturanata pokušati da se probije do prestižnih fakulteta na zapadu.

Cilj ankete je bilo prikupljanje podataka o procjeni tržišta rada, željama i mogućnostima za zapošljavanje, nastavku školovanja, pokretanju biznisa i drugim pitanjima.

- Iz rezultata je vidljivo da mladi sve više žele da napuste Srpsku i BiH u potrazi za boljim životom. Ipak, mnogo više njih još ima namjeru da ostane u ovim krajevima kako bi se školovali na našim fakultetima i pronašli posao - rekao je direktor “Apisa” Marko Miholjčić.

Kao jedan od glavnih razloga za odlazak mladi navode veliku nezaposlenost i loša primanja za zanimanja koja su veoma tražena na zapadu.

- Uslovi za život u inostranstvu su mnogo bolji. Pokušaću da se upišem na neki od inostranih fakulteta. Ako mi to ne uspije, studiraću u RS ili Srbiji, a nakon toga ću planirati da odem - kaže maturantkinja Jelena Cvijanović.

Većina srbačkih maturanata smatra da na tržištu rada ne postoji potražnja za zanimanjima za koja se školuju, a čak dvije trećine njih misli da obrazovni sistem nije u skladu sa potrebama tržišta. Isti broj njih uvjeren je da znanja i vještine stečeni kroz dosadašnje školovanje nisu dovoljni za zapošljavanje u RS.

- Oko polovine maturanata ima namjeru da u određenom periodu pokrene vlastiti biznis, a ostatak njih nema takve ambicije. Ideju za pokretanje biznisa u uslužnim i zanatskim djelatnostima imaju 43 maturanta, nešto manji broj se opredijelio za poljoprivredu, a svega 13 ima namjeru da se bavi poslovima u oblasti drvne, metalske i tekstilne industrije i drugim proizvodnim djelatnostima - kaže Miholjčić.

Anketiranje maturanata obavljeno je u okviru priprema za formiranje savjeta za zapošljavanje opštine Srbac.

Maturska zabava

Srbački maturanti proslavili su završetak srednje škole u hotelu “San” u Laktašima, a prethodno je u sportskoj dvorani u Srpcu održan svečani defile kojem je prisustvovalo više stotina građana. Ove godine školovanje su završila 163 maturanta, a bili su raspoređeni u šest odjeljenja - dva odjeljenja gimnazijalaca i po jedan ekonomskih i mašinskih tehničara, automehaničara i ugostitelja.

 

 

Najveća prepreka za pokretanje biznisa

26,48% - nedostatak novca

21,38% - nedostatak tehničkih znanja i menadžerskih sposobnosti

18,69% - nedostatak hrabrosti

17,85% - nedostatak znanja o načinu registracije biznisa

15,60% - nedostatak ideje

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana