U Paležnici Donjoj odata počast stradalim borcima

Srna
U Paležnici Donjoj odata počast stradalim borcima

DOBOJ - U Paležnici Donjoj kod Doboja danas je odata počast za 36 srpskih boraca poginulih u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, stradalima u NOR-u, kao i za 22 viđenija mještanina koje su ustaše 1941. godine odvele u zloglasni logor Jasenovac od kojih se niko nije vratio.

Mještanin Ostoja Pejić rekao je da su ustaše 1941. godine odvele u grupi od 22 viđenija mještanina i njegovog oca na osnovu spiska koji je sastavila proustaška vlast.

“Oni su dali živote svjesno, da bi zaštitili selo da ne bude spaljeno”, izjavio je novinarima Pejić.

On je dodao da je prije dvije godine u selu podignut spomenik na mjestu odakle su mještani sprovedena za Gračanicu, pa dalje u Jasenovac.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je da se uprkos vanrednim okolnostima, ne smije zaboraviti na div-junake koji su dali život za Republiku Srpsku, ali i na one koji su u Drugom svjetskom ratu položili živote za slobodu.

Predsjednik Skupštine mjesne Boračke organizacije Bogdan Lukić rekao je da se počast stradalim odaje svake godine, spontanim okupljanjem mještana.

Parastos i pomen služen je u porti Hrama Svetog Ilije u ovom dobojskom mjestu. Osim članova porodica poginulih boraca, vijence na spomen-obilježja položili su gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predsjednik Skupštine grada Miloš Bukejlović, poslanik u Parlementarnoj skupštini BiH Obren Petrović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana