U opštini Srbac žele tim za krizne situacije

D. J.
U opštini Srbac žele tim za krizne situacije

SRBAC - Opština Srbac zainteresovana je za formiranje stanice gorske službe spasavanja kako bi mogla pravovremeno reagovati u kriznim situacijama, prirodnim i drugim nepogodama s ciljem spasavanja ljudskih života.

Ovo je izjavio načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, koji je rekao da postoji interes mladih u Srpcu da prođu potrebne edukacije kada je u pitanju sticanje licence za pripadnika gorske službe.

- U tom pogledu bismo morali ispuniti jedan od osnovnih uslova, a to je angažovanje najmanje tri registrovana spasioca i pet pripravnika. Na taj način bismo imali obučen tim koji bi bio spreman da reaguje u kriznim situacijama, poput gorske službe u Gradišci i nekim drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj - rekao je Dragosavljević.

On dodaje da je ideja potekla nakon nedavnog prijema koji je upriličio za Srpčanina Ljubu Šuščevića, pripadnika Gorske službe spasavanja BiH i učesnika u spasavanju ugroženih u turskom gradu Hataj, pogođenom katastrofalnim zemljotresom.

- Šuščević je sa još 68 pripadnika Gorske službe spasavanja BiH i tri psa obučena za izvlačenje stradalih učestvovao u ovoj humanoj misiji i bio angažovan i po 12 časova dnevno. On je član gorske službe više od tri i po decenije i obučen je za helikopterska spasavanja, potrage za nestalima, spasavanje na vodi i slično. Uvjerili smo se koliko bi značajno bilo imati jedan ovakav tim jer jedinice i timovi civilne zaštite ponekad ne mogu odgovoriti svim izazovima - rekao je Dragosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana