U opštini Šekovići trošili više nego što imaju

M. Č.
U opštini Šekovići trošili više nego što imaju

Banjaluka - Opština Šekovići trošila je u prošloj godini više novca nego što je imala na raspolaganju, zbog čega je završila u minusu od 819.509 maraka.

Utvrdila je to Glavna služba za reviziju javnog sektora RS kontrolišući rad opštine Šekovići u 2014. godini, za koji je dala mišljenje sa rezervom.

- Opština je u prošloj godini iskazala negativan finansijski rezultat u iznosu od 708.793 KM i on je iskazan manjim za 110.716 u odnosu na onaj koji je utvrđen revizijom - navedeno je u izvještaju.

Revizori su utvrdili i nepravilnosti kod obračuna plata. Pravilnikom o platama zaposlenih u opštinskoj upravi utvrđeni su koeficijenti po platnim grupama umjesto posebno za svako radno mjesto.

- Pravilnikom nije definisano koliko je uvećanje plate za pojedina radna mjesta na osnovu složenosti poslova i na osnovu rada u otežanim uslovima, već načelnik rješenjem utvrđuje koeficijent za obračun plate za svako radno mjesto, što nije u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom. Nije donesen pojedinačni kolektivni ugovor, a najnižu cijenu rada utvrđuje načelnik posebnom odlukom - ističe se u izvještaju.

Revizori su utvrdili da su kratkoročne obaveze opštine iznosile 441.515, a dugoročne 933.283 KM. Opština učestvuje u osam sudskih sporova, a u pet je tužena na iznos od 144.600 KM. Revizori su naveli da nije dokumentovano da su odgovorna lica vršila procjenu ishoda sudskih sporova. Takođe, opština u "Službenom glasniku RS" nije objavila izvještaj o stanju duga i garancijama na kraju prošle godine.

Načelnik opštine Šekovići Budimir Ninić nije želio da komentariše navode revizora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana