U okviru "Dana Kasindolskog bataljona" organizovan "Pohod na Klanac"

Srna
U okviru "Dana Kasindolskog bataljona" organizovan "Pohod na Klanac"

ISTOČNA ILIDžA - U okviru manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona" danas je organizovan tradicionalni "Pohod na Klanac", mjesto gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i gdje je uspostavljena prva borbena linija.

Bivši pripadnici Kasindolskog bataljona, njihovi potomci i članovi porodica poginulih, te brojni mještani Kasindola ovim pohodom odali su počast svim palim borcima ovog bataljona.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga rekao je da je Klanac mjesto gdje su 10. jula 1992. godine pale prve žrtve.

"Na Klancu su poginula četiri vojnika Kasindolskog bataljona, a četiri su ranjena", dodao je Maunaga.

On je istakao da su na srpske vojnike mučki iz zasjede zapucali neprijatelji, iako je dogovoreno sa komšijama iz Kijeva da neće biti oružanog sukoba i da će se organizovati mirne straže.

Maunaga je još jednom istakao da je zadatak svakog pojedinca da se sjeća onih koji su život dali za odbranu Republike Srpske.

"Ovo je hodočašće kojim odajemo počast svim žrtvama", dodao je Maunaga.

Predsjednik Skupštine Opštinske organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac istakao je da za mučko ubistvo četiri vojnika Vojske Republike Srpske na Klancu još niko nije odgovarao.

"Ne smijemo da zaboravimo istoriju, jer je ona ispisana krvlju onih koji su život dali za našu slobodu i stvaranje Republike Srpske", poručio je Šehovac.

Za učesnike "Pohoda na Klanac" održan je istorijski čas o osnivanju jedinice koja dala ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske tokom proteklog rata.

U temelje Republike Srpske, 99 pripadnika Kasindolskog bataljona utkalo je život, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice, na ratištima od Olova do Treskavice, stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

U okviru manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona" parastos poginulim borcima i polaganje cvijeća na spomeniku u Kasindolu planirano je za subotu, 1. jul, u 9.00 časova, a potom će biti upriličen prijem za porodice poginulih boraca u Sportskoj dvorani u ovom mjestu.

Kulturno-zabavni program je u nedjelju, 2. jula, od 21.00 čas, kada će biti uručene nagrade, čime će manifestacija biti zatvorena.

Manifestaciju organizuju Opštinska boračka organizacija "Ilidžanski borac" i opština Istočna Ilidža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana