U Novom Gradu otvorena izložba "Tradicija je naše blago"

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD- U Gradskoj galeriji u Novom Gradu danas je otvorena izložba "Tradicija je naše blago", koju čine replike i originalni dijelovi narodnih nošnji.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da su ove godine, zbog pandemije, izostale brojne aktivnosti koje organizuje ova ustanova, zbog čega su odlučili da organizuju izložbu narodnih nošnji koja će biti postavljena do 29. januara.

"Ponosni smo na fundus narodnih nošnji koje smo obezbijedili tokom 13 godina rada Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ žUnaž. Ova izložba ima i edukativni karakter i nadamo se da će naići na interesovanje naših sugrađana", istakao je Babić i dodao da su narodne nošnje obezbijeđene uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, opštine Novi Grad i donatora.

Koreograf KUD-a "Una" Siniša Jovanić rekao je da će ove godine izostati godišnji koncert, prvi put od osnivanja Društva.

"Ponosni smo na broj koreografija koje smo spremili. Posebno smo ponosni na to da svaku koreografiju možemo predstaviti u autentičnoj narodnoj nošnji", naglasio je Jovanić.

On je naveo da je na izložbi predstavljeno 13 kompleta srpskih narodnih nošnji iz različitih krajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana