Snijeg donio probleme u nekim opštinama: Sela bez struje, obustavljena nastava

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Snježne padavine prouzrokovale su brojne probleme širom Srpske.

U Novom Gradu brojni potrošači i dalje bez električne energije

Brojni potrošači u Novom Gradu i dalje su bez električne energije usljed kvarova koje je prouzrokovao vlažan i težak snijeg.

Bez napajanja električnom energijom jutros u dalekovodi Blatna i Dobrljin, te područje od Suhače preme Ćelama, Radomirovac, Ahmetovci, Grabašnica, kao i prigradsko naselje Urije, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

U Komunalnom preduzeću Komus kažu da jutros ponovo čiste strmije ulice u prigradskom naseljima.

Zimska služba ovog preduzeća juče je očistila ulice u gradskom dijelu i prigradskim naseljima.

Dražen Gačić iz preduzeća "Gačić Interkop" rekao je da mehanizacija jutros od 4.30 ponovo na terenu.

Prema njegovim riječima, zbog kvara mašine, nije očišćen putni pravac Blatna Rašće Bušević.

On je naveo da je u toku otklanjanje kvara nakon čega će biti očišćen i ovaj putni pravac.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice juče su imali pet intervencija, uklanjanja obrušenih stabala i granja u Rujiškoj, Rudicama, Kršljama, Vodičevu i Poljavnicama.

Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" Mara Ćulibrk navela je da u ovoj školi danas nema nastave - ni u centralnoj školi ni u područnim odjeljenjima, s obzirom da nema električne energije, pa nema ni grijanja.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Milana Todić rekla je da u područnim odjeljenjima Rašće i Mala Novska Rujiška danas nema nastave.

U Osnovnoj školi "Dragan Vujanović" Svodna danas nema nastave u područnim odjeljenjima Radomirovac i Sokolište.

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" se odvija nastava potvrdila je direktor Tatjana Vujanović.

Visina snježnog pokrivača na mjernom mjestu u Novom Gradu je 14 centimetara, ali u seoskom području je oko 30 centimetara.

Krupa na Uni: I dalje bez struje, saobraćaj otežan, nema nastave u školama

Kompletno područje opštine Krupa na Uni nema električne energije zbog kvarova na elektro-mreži koje je prouzrokovao težak i vlažan snijeg, a sniježni prekrivač, koji je preko 50 centimetara u višim predjelima opštine, veoma otežava saobraćaj u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je jutros Srni načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Kljajić je podsjetio da struje u ovoj opštini nema od noći sa subote na nedjelju.

Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" Dragana Todić rekla je da danas nema nastave u ovoj školi.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od vremenskih prilika danas biće donesena odluka za sutra.

Istočno Sarajevo: Otežan saobraćaj preko Romanije, ugroženo snabdijevanje strujom

Saobraćaj se odvija otežano preko Romanije na magistralnom putu Sarajevo-Sokolac zbog snijega koji neprestano pada više od 24 časa.

Zbog ugaženog snijega na putu stvaraju se velike kolone vozila, a teretnim vozilima i kamionima zabranjeno je saobraćanje, javlja dopisnik Srne.

Kamione i teretna vozla koji idu iz pravca Sarajeva policija zaustavlja u Han Derventi, dok oni koji idu iz pravca Sokoca ostaju parkirani u Podromaniji.

Zbog velike količine snijega, više naselja u svih šest opština Istočnog Sarajeva prekinuto je snabdijevanje električnom energijom.

Električne energije trenutno nema u naseljima Tilava i Krupac u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a ekipe su na terenu od 5.00 časova i rade na otklanjanju kvarova, rečeno je Srni iz "Elektrodistribucije" - Terenske jedinice Istočno Sarajevo.

Problem koji je bio na prenosnoj mreži dalekovoda 110, preko kojeg se napaja opština Pale, otkonjen je jutros, dok su dalekovodi Bulozi i Podgrab još u prekidu, rečeno je Srni iz "Elektrodistribucije" Pale.

Iz ovog preduzeća su rekli da stanovnci Podgraba trenutno imaju struju jer je snabdijevanje, do otklanjanja kvara, prespojeno na mrežu Vrhprača-Jahorina.

Kostajnica: Većina puteva prohodna, bez struje pojedini dijelovi sela

Na području opštine Kostajnica prohodni su gotovo svi lokalni putevi, a pojedini dijelovi sela nemaju električnu energiju, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

"Nije pročišćen dio puta prema Studenoj i dio puta prema selu Kalenderi na koji je oboreno stablo. Ostale lokalne saobraćajnice su prohodne, a zimska služba je na terenu", naveo je Pašić.

On je dodao da pojedini dijelovi sela na platou Balja još nemaju električnu energiju.

"Mokar i težak snijeg juče je izazvao kvarove na mreži. Dijelovi sela su još bez električne energije, ali ekipe su na terenu i rade na saniranju kvara", rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, snabdijevanje vodom je uredno, a nastava u Srednjoškolskom centru Kostajnica i Osnovnoj školi "Petar Mećava" odvija se redovno.

Foča: Napajanje strujom stabilizovano, čiste se putevi

Napajanje strujom u opštini Foča je stabilizovano nakon kvara na glavnom 110 kilovoltnom dalekovodu zbog čega je područje ove opštine bilo više časova bez električne energije, a trenutno se radi na otklanjanju manjih kvarova, rečeno je Srni u fočanskoj "Elektrodistribuciji".

Iz "Elektrodistribucije" navode da je osim Foče, bez napajanja strujom zbog kvara na dalekovodu koji je vlasništvo "Elektroprenosa BiH", prošle noći bilo i više susjednih opština.

Težak i vlažan snijeg izazvao je i više manjih kvarova, zbog čega su trenutno pojedina seoska područja bez struje, a u "Elektrodistribuciji" kažu da su sve ekipe elektromontera na terenu od ranog jutra.

Magistralni putevi na području opštine Foča su prohodni, rečeno je u "Srbinjeputevima".

Čiste se i regionalni putevi i uklanja se granje i drveće koje je popadalo po kolovozu pod težinom snijega.

Zvornik: Saobraćaj otežan na prevojima Han Pogled, Kaštelj i Crni Vrh

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač jutros su prohodni, ali je zbog snijega otežan saobraćaj na prevojima Han Pogled, Crni Vrh i Kaštelj kod Šekovića, saopšteno je iz preduzeća "Zvornikputevi".

Na prevoju Han Pogled visina snježnog pokrivača iznosi do 50 centimetara, dok na kolovozu ima mjestimično ugaženog snijega i bljuzgavice, bez leda.

Temperatura vazduha iznosi minus tri stepena Celzijusova.

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštelj visina snijega je do 30 centimetara, dok je na dionici magistralnog puta Zvornik-Tuzla na Crnom vrhu oko 25 centimetara.

U nižim predjelima regije Birač kolovozi su mokri, sa mogućim odronima.

Ekipe "Zvornikputeva" su na terenu, posipaju kolovoz i uklanjaju moguće odrone.

Iz ovog preduzeća podsjećaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i upozoravaju na odrone, posebno u usjecima i zasjecima.

Dežurni punktovi "Zvornikputeva" u zimskim uslovima su na Han Pogledu, Karakaju i Bratuncu.

Sokolac: Putevi prohodni, čisti se zaostali snijeg

Magistralni i regionalni putevi u Sarajevsko-romanijskoj i gornjodrinskoj regiji su prohodni i blagovremeno posuti solju, rekli su Srni u preduzeću "Romanijaputevi".

Tehnički direktor u ovom preduzeću Dragan Buloščić naveo je da ekipe čiste snijeg sa kolovoza koga djelimično ima na magistralnim i nešto više na regionalnim putevima.

U "Romanijaputevima" ističu da probleme u redovnom odvijanju saobraćaja prave samo vozila bez neophodne zimske opreme u ovakvim vremenskim uslovima.

Na Sokocu je u protekla 24 časa palo 37 centimetara snijega, a jutarnja temperatura je minus tri stepena Celzujusova, pokazuju podaci meteorološke stanice u ovom mjestu.

Preduzeće "Romanijapoutevi" održava više od 600 kilometara magistralnih i regionalnih puteva u dvije regije u istočnom dijelu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana